След концерта ще бъде открита и изложба за Гьобекли тепе – обект в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Вълшебната флейта на Турция – Шефика Кутлуер, ще огласи пространството на баня „Старинна” на 16 ноември. Световноизвестната изпълнителка, избрана за посланик на добра воля на УНИЦЕФ, пристига в града под тепетата по покана на Генералното консулство на Република Турция, което организира концерт в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата. Началото на събитието, в което ще вземе участие и ансамбъл при Тракийския университет в Одрин, е в 16 часа. В музикалния спектакъл са включени произведения на Бах, Моцарт, Глук и др. Входът е свободен.

След като се дипломира с високи постижения от Държавната консерватория в Анкара, Шефика продължава своята кариера във Виена и Римската академия „Света Сесилия”. Кутлуер печели наградата „Интер лира” на унгарската фондация „Пърформинг Артс”, получава държавна награда от италианския президент, а от австрийския – златен медал за заслуги. Издадения от нея албум „Фантазия Кармен” печели награда „Златен диск”. Списание „Скал Интернешънъл”й връчва приз за популяризиране на Анкара. Кутлуер е реализирала концерти на пет континента, участвала е в международни музикални фестивали, води майсторски класове. Ню Йорк Таймс й дава прозвището Вълшебната флейта.

Веднага след класическия концерт, в Чифте баня ще бъде открита и изложба живопис, скулптура и керамика под мотото: „Анадолските цивилизации, следи от Гьобекли тепе“. Археологическият комплекс е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а 2019 г. бе обявена за година на Гьобекли тепе. Може да се каже, че това е най-значимото откритие на модерната археология. Изумителният храмов комплекс е разположен на 15 км източно от Урфа (древната Едеса). Открито е случайно през 1994 година от турски овчар, а немският археолог Клаус Шмид организира началните разкопки. Първата постройка в Гьобекли тепе е издигната някъде около 10 000 г.пр.н.е, изпреварвайки Стоунхендж с цели 7000 години.

В изложбата ще бъдат представени творбите на 23-ма турски художници, както и на българския майстор на четката Петър Мичев.