Постоянната изложба „Пловдив по пътя на модерния свят“ показва вещи на арх. Шнитер, първите перални, грамофони, телефони и шевни машини

„Пловдив по пътя на модерния свят“ и новата постоянна изложба в Историческия музей. Тя включва четири зали с оригинални експонати, които представят ролята на Община Пловдив  за  модернизацията на  града, неговото стопанско и обществено развитие. Представени са колекции, свързани с живота и делото на кмета Божидар  Здравков, на индустриалците Пантелей Генов, Магърдич Томасян, на министър-председателя на България д-р Константин Стоилов и др. Изложбата е изключително успешен етап в създаването на постоянна експозиция за  историята  на  Пловдив от XIX век до съвременността.

„Пловдив по пътя на модерния свят“ е подредена в изцяло ремонтираното южно крило на Областното събрание на Източна Румелия и е първата постоянна музейна изложба под тепетата, която проследява модернизацията на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX век. В изложбата се проследяват различните етапи от развитието на града. За тези 50-60 години в Пловдив се появяват мъжка и девическа гимназии, главната улица, цели жилищни квартали, появява се градоустройството, докато ориенталският град е бил строен произволно.

В първата зала е проследено общинското самоуправление. Показани са ценни колекции, сред тях на първия кмет на Пловдив Божидар Здравков – негови облекла, лични вещи. Направена е възстановка на кметския кабинет, изложен е и портрет на втория пловдивски кмет Иван Гешов. Показвани са и съхранените вещи на архитект Шнитер. Може да се види и наградната система на общината до съвременността, както и носителите на почетния знак на града.

Втората зала е посветена на индустрията. Изложени са кадри от създаването на Бирената фабрика, развитието на консервна и на парфюмерийната индустрия, на тютюневия град, а на монитори може да се прочете информация за индустриалци и отделни предприятия.

“Това е отлична възможност тази експозиция да се превърне в база за обучение. Със сигурност ще бъде интересно на децата да видят първата пералня, телефон с шайба, стар грамофон”, сподели кметът Здравко Димитров по време на днешната си обиколката в музея. Към 400-те експоната е добавена и колекция български монети.

В последната зала са показани колекции, свързани с бележити личности в обществения живот – д-р Константин Стоилов, министър-председател на България, дарена от наследниците му,  личната колекция на съпругата на Найден Геров – Мария, колекцията на Недко Каблешков, дарена също от наследниците.

Експозицията ще се допълва. Директорът на музея Стефан Шивачев сподели, че много софиянци правят дарения на вещи и експонати, свързани с историята на Пловдив.