За работата в творческите ателиета ще бъдат предоставени естествени материали, които да се комбинират с нови дигитални или аналогови изразни средства

Как да възродим класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство. Това е темата на уъркшопа, който ще се проведе в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ на 25 март. Тогава ще бъде представен и едноименният проект, подкрепен от Национален фонд „Култура“, в който ще взимат участие ученици от специалност „Рекламна графика“ и преподавателят Петър Чучулигов. Събитието е организирано от факултет „Изобразително изкуство“ на Великотърновския университет и занаятчии от Сдружение “Самоводска чаршия”. Водещи на презентацията ще бъдат доц. д-р Красимира Друмева – ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и ас. Радимира Йорданова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В проекта са включени позабравените техники на печат с ръчен набор, ръчно подвързване на книги, обработка на кожа, художествен текстил и калиграфия. Неговата цел е да създаде мост между традиции и съвременност. Предвидени са творчески работилници, ателиета и изложби, насочени към обучение и изява на художници във Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен, Сливен, Казанлък и Варна.

За работа в ателиетата ще бъдат предоставени естествени материали, които да се комбинират с нови дигитални или аналогови изразни средства. Това ще насърчи проявата на креативност от страна на авторите и смесване на класически занаятчийски техники със смарт устройства за реализация на произведенията. Художествените произведения, създадени от тях, ще бъдат представени в няколко изложби.