Ученици и преподаватели от СУ “Св. св. Кирил и Методий” представиха визуално-танцов спектакъл “Наследство”, в който взеха участие танцьори от АМТИИ и ансамбъл „Тракия“

Традициите за обичая Бабинден от района на Разлог бяха възкресени в изложба, документален филм и авторски танц от ученици от професиите “Дизайнер” и “Танцьор” от и преподаватели на СУ „Св.св. Кирил и Методий“. Резултатът на двугодишния им труд бе представен на снощния визуално-танцов спектакъл в Дома на културата.

За премиерата на авторската хореографска композиция „Бабинче“ на Боян Алексиев неслучайно бе избран Денят на танца – 29 април. Началото на събитието постави едноименният документален филм на преподавателя по практическо обучение на специалност „Рекламна графика“ Марин Вулджев, който разказва за теренните проучвания на обичая чрез разкази на свидетели, участници в празника и на самите ученици, които даже пробват как се тъче на стан. Публиката аплодира изцяло новия репертоар на училищния ансамбъл “Марица”, който представи танци на ансамблите “Тракия”, “Загоре”, “Странджа”. Облечени в автентични костюми, момчетата и момичетата представиха и “Добруджански танц” по хореография на Боян Алексиев и музика на Стефан Цонев.

На сцената се качиха и първокурсници от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство, за да изпълнят първите танци на студентите хореографи Мартин Тодоров и Симона Маринова – възпитаници на училището и участници в изследването. А на финала овациите обраха танцьорите от ансамбъл “Тракия”, в чийто колектив също има кадри на училището.

Повече за историята на проекта на училището и етнографското изследване ще разкажат постерите в Цар-Симеоновата градина, които ще бъдат поставени от 1 до 15 май.

Директорът Таня Николова подчерта, че училището само е финансирало проучването, което обединява гимназистите от двете специалности и придава висок статус на обучението, пречупено през практиката.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.