Ученичка от СУ първомайското "Проф. Асен Златаров" готова за поредния виртуален урок в детската стая у дома.

Директор дава бонуси на учителите си за перфектна работа при осигуряване на онлайн обучението

“На децата се дават указания не само за учене, но и съвети за почивка и разходка – дори и в коридора вкъщи. Те също са поставени пред стресова ситуация и не бива да са по цял ден пред екрана на компютъра, а е нужно периодично да релаксират”.

Това каза директорът на ОУ „Райна Княгиня” Мария Гайдарова след втория ден на дистанционното обучение заради наложеното извънредно положение. Всички 888 деца в училището са получили своите материали и са работили са върху тях, отчете Гайдарова след доклада на колегите си в края на деня. Имало е и малки изключения, заради забравена парола или деца, които са били при баби и не е имало контакт с тях, но класните ръководители са се свързали с родителите, които са съдействали.

В ОУ “Райна Княгиня” се работи в Google Classroom, където се качват материалите за деня, създават се и се проверяват тестове. Децата могат да задават въпроси и да получават отговори от учителите, с които имат онлайн връзка.

Материалите за деня се качват на платформата до 8,30 часа. Всяко дете си знае програмата за деня и къде във виртуалната класна стая да влезе. До 17 часатрябва да направи обратна връзка с учителя. След това всеки преподавател отчитаколко часа е отделил от времето си, за да изработи презентации, тестове или материал, както и колко време е общувал с децата или родителите.

„Всички директори сме във виртуални групи и сме свързани с Регионалното управление по образованието, така че ежеминутно обменяме информация и решаваме проблемите”, коментира още Гайдарова.

Тя посочи, че в указанията към учениците се включват и инструкции как да се пазят от коронавируса.

Директорът на СУ „Проф.Асен Златаров” в Първомай Чавдар Здравчев издаде заповед за допълнително възнаграждение за „извънредната работа при осигуряване на обучение чрез използване на образователни платформи и други интернет приложения”. Колегите му от педагогическия екип ще получат бонусите със заплатите за перфектната подготовка и осъществяване на дистанционно обучение.

За по-лесна адаптация на всички – и на ученици, и на учители, в СУ „Св. св. Кирил и Методий” е създадена организация, която да покрие нов учебен материал и упражнения върху вече преподаван. Децата получават различен вид задания, но оценките от тях няма да са официални, а ориентировъчни.

„Нов материал ще се преподава за облекчение на учениците и с оглед техните възможности. Те могат да изпълнят задачите си и в реално време или по-нататък – според своето натоварване и техническа обезпеченост”, коментира директорът Таня Николова.

„Не забравяйте, че дори и само да четете от книга, вестник, списание, учебник или каквото имате под ръка, да преписвате, да се упражнявате, да решавате задачи, това е във ваша полза” – това пък е препоръката от учителите към учениците от село Динк. Те всички са от уязвими групи, затова за тях се подготвят работни листове, съобразени с учебния материал и се разпространят до всяко дете – чрез интернет, чрез образователния медиатор, класния ръководител или директора. В края на седмицата ще бъдат събрани попълнените работните листове, които учителите ще проверят и оценят.