Близо 1500 деца се обучават по метода в общинските градини и училища

В още една детска ясла предстои да бъде въведен методът на Монтесори, обявиха от община Пловдив. След като миналата година педагогиката бе приложена пилотно в ДЯ „100 усмивки“, към общността предстои присъединяването и на ДЯ „Палечка“.

Пловдив е първата община в България, в която обучението по метода бе въведено в публичните детски градини. Към настоящия момент са обхванати близо 1500 деца. От тях 1251 в детските градини, 73 – в яслите, както в 6 паралелки и 1 подготвителна група на училищата. Монтесори се прилага в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Екзарх Антим I“, СУ „Св. Седмочисленици“ и СУ „Константин Величков“.

Осем са общинските детски градини, които също работят по алтернативната система. Това са „Майчина грижа“, „Мирослава“, „Велимира“, „Мир“, „Буратино“, „Марица“, „Малина“ и „Малкият принц“.

„Въвеждането на Монтесори обучението е важна част от общинските политики за подкрепа на образователната система. Много съм горд с учителите и директорите на учебни заведения, които решиха да въведат Монтесори педагогиката, и не се страхуват да променят изцяло ежедневния си начин на работа и преподаване“, коментира зам.-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов.

До настоящия момент по програмата са обучени общо 186 педагози, като 153 от тях са преминали курс „Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа в детската градина“, а 33 учители – „Монтесори класна стая – основни дейности, подходи и практики в ученическа възраст 1-4 клас“. Обученията са осъществени по съвместна програма на Община Пловдив и Нов български университет.

Община Пловдив стартира проекта Монтесори през учебната 2016 – 2017 г.

Днес по света има над 20 000 Монтесори училища.

Методът започва да се развива в първия Дом на децата (Casa dei bambini) в Рим през 1907 г. Въведен е от световноизвестната италианска лекарка и педагожка Мария Монтесори. Основните принципи на Монтесори са самостоятелността и личният избор на детето, не се позволява то да бъде принудено да върши нещо против волята му. Уважава се личното пространство на детето, а проблемите се разрешават с разговори. В Монтесори групите и паралелките се говори тихо и спокойно. За правилното възпитание на децата са формулирани редица базови правила, които се спазват и така се учат на по-голяма самостоятелност и същевременно – на дисциплина. Чрез Монтесори педагогиката децата развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми и за оптимално разпределение на времето, на критическо мислене.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.