SONY DSC

Членовете на комитет „Родолюбие“ правят възстановка на събитията от Съединението на Централния площад

Вход свободен обявява Музеят на авиацията за 6 септември. В празничния ден посетителите ще могат да се докоснат до знакови експонати от фонда, свързани с родовата памет на български пилоти, чиито предшественици са взели пряко участие в Съединението на България. Сред тях е тетрадката за набиране на средства за голямото дело, принадлежала на Андрей Топракчиев – участник в националноосвободителните борби, заточеник в Диарбекир и член на комитета „Единство“ от 1879 г. Той е баща на Христо Топракчиев – втория български пилот с бревет от школата на Луи Блерио, участвал и загинал в Първата Балканска война.

Сред експонатите е и пощенска картичка от 6 септември 1884 г., изпратена до Коста Тодоров – пощенския началник, застрелял в деня на Съединението капитан Райчо Николов. Тя е съхранена от Иван Андонов – революционер, деен участник в Съединението на България и дядо на летеца Иван Андонов – военновъздушното аташе на Царство България в Берлин в периода 1942 – 1945 г.

По традиция за Деня на Пловдив ще се проведе Международният мемориален маратон. 44-то издание стартира в 9.30 часа от площада на град Съединение и ще финишира на пловдивския площад „Съединение“. Награждаването на победителите е в 12 часа. В катедралният храм „Св. Богородица“ ще бъде отслужен молебен от митрополит Николай, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов. Празничният концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти е с начален час 12 на площад „Стефан Стамболов“. В 18.30 часа започва концертът на група „Ла Туна“ от Университета Алкала де Енарес в Мадрид. В същия час на Централния площад членовете на комитет „Родолюбие“ ще направят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година. Тържествената заря-проверка по повод 134 години от Съединението на България е в 20 часа.