Училища от 8 града премериха майсторските си умения, творението на учениците от ПГ по дървообработване грабна първото място

Входна врата от дъб в неокласически стил спечели националното състезание „Производство на изделия от дървесина – мебели, стилни мебели и дърворезба“, организирано от МОН. Ученици от професионални гимназии и професионални паралелки в средните училища премериха майсторските си умения, представяйки изделия, изработени в часовете по практика. Състезанието се проведе присъствено при строго спазване на противоепидемичните мерки, като учебни заведения от 8 града на страната аранжираха мебелите си в изложбената зала на Професионалната гимназия по вътрeшна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“. Тя бе и домакин на събитието, а тежката дума за класирането имаха представители на бизнеса и на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Творчество и артистичност, прецизност и качество на изработката, както и презентиране на колекцията са основните критерии, по които експертното жури оценяваше състезателите.

Пловдивските участници грабнаха купата и първото място с врата, направена по реална поръчка от училището, на което са възпитаници.

„Опитали сме се да запазим оригиналната архитектура на сегашната врата и да се съобразим с цялостната визия на сградата. Декоративните елементи са изработени на CNC рутера, след което са допълнително резбовани с фино длето“, обясниха зрелостниците Венелина и Радослав. 10-класничката Тиана Найденова пояснява, че три месеца отнело само изготвянето на проекта. Мебелният обков е в цвят палисандър, обработен след това с вакса, а рамката е месингова. За разкош горната част е с витраж.

Вратите, изработени по размери на сегашните, всъщност са три и предстои да бъдат монтирани след празниците. Но на състезанието бе представена централната. Те са плод на общите усилия на преподаватели и ученици в часовете по практика.

Абитуриентите Венелина и Радослав не само продължават да се развиват по професията, която са избрали, а вече са преминали успешно предварителните изпити за Лесотехническия университет.

Целта на надпреварата е да даде възможност на учениците да покажат професионални умения за изработването на стилни мебели и да представят изделията си. Всеки отбор се представя с по трима участници и един ръководител в една от трите категории: мебели за обзавеждане, стилни мебели и дърворезба.

На второ и трето място се класираха учениците от Варна и Велинград. Варненци се представиха с дървени детски люлки, тип конче и слонче, с два домашни иконостаса и резбован окачен таван. Тоалетка, табуретка и закачалка от изкуствено състарено иглолистно дърво презентираха гимназистите от Велинград.

Изключително оригинална аранжировка направиха хасковските гимназисти, чиито тоалетка, масичка за кафе, табуретка и кутия за вещи бяха изработени от акация и епоксидна смола. „За да се получи търсеният ефект, се използва горещ въздух. Смолата се оставя в калъп 7 дни, докато се втвърди, след което се оцветява в желаните нюанси“, обясниха 11-класниците Росен, Емилия и Кирил.

За всички участници бяха осигурени медали и гравирани плакети, каквито получиха и членовете на журито. Жестът на гимназията домакин към учениците бе и брандирана грейка.