Павел Николов от “Константин Кирил Философ” се класира за областния кръг на олимпиадите по история, география и химия и на състезанието “Ключът на музиката”

 

Освен научна литература и учебници по химия и физика, Павел обича да чете "Ян Бибиян" и "Емил от Льонеберя".
Освен научна литература и учебници по химия и физика, Павел обича да чете “Ян Бибиян” и “Емил от Льонеберя”.

 

11-годишен вундеркинд пребори седмокласници и се класира с рекордно висок резултат за областния кръг на олимпиадата по химия. Петокласникът Павел Николов от СОУ “Константин Кирил Философ” събра 91 от възможни 100 точки. Химия се изучава чак в 7 клас, но момчето проявявало особени заложби, затова било допуснато да се яви. Стойка Ангелова, която му преподава “Човекът и природата”, забелязала интереса на Павел към химията и съдействала да участва в общинския кръг.

“Много обичам химията. Вкъщи намерих стари учебници за 7 и 9 клас и ми станаха интересни. Започнах да ги чета и вече мога да решавам задачи, уравнения, познавам отлично Менделеевата таблица. Нещо като хоби ми е”, разказа пред “Уча в Пловдив” петокласникът, който се справял съвсем сам. На въпрос трудни ли са били задачите на олимпиадата, той гордо отговаря, че щом той се е справил с толкова добър резултат, значи са били лесни.

Освен по химия, когато се състезава и побеждава с две години по-големи от него, Павел се е класирал за следващия кръг и на олимпиадите по химия и география. За 5 клас. Учителите му го определят като изключително дете с всестранно развити интереси, последователна мисъл и перфектни логически разсъждения. Затова за никого не било изненада, че завършил първия срок с пълно отличие.

11-годишното момче признава, че вкъщи само пише домашните си за следващия ден, но не чете уроците. Слушал внимателно в клас и веднага запомнял всичко. Времето у дома посвещавал да чете научна литература, учебници по химия и физика, енциклопедии. Твърди, че се справя съвсем сам, без да разчита на помощта на родителите си. Майка му работела като програмист, а бащата бил машинист.

Въпреки че заложбите му са основно в областта на природните науки, вундеркиндът получил изключително висок брой точки и на националното състезание “Ключът на музиката”. Според регламента участниците трябва да разпознават класически произведения, да отговарят на теоретични въпроси и да покажат знания по солфеж.