Седмокласникът Евгени Кайряков разби представите за талант и зае призови места по математика, български, физика и информатика

Освобождават го от националното външно оценяване

 

10391423_729300820519347_8661539621532000044_n

 

Вундеркинд от Математическата гимназия разби представите за талант и успех и зае призови места на националните олимпиади по математика, български език и литература, физика и астрономия и информатика. Невероятните постижения на седмокласника Евгени Кайряков го освобождават от национално външно оценяване по български и математика, тъй като златният и сребърният медал му гарантират оценки Отличен 6 по двата предмета.

Математическият гений е получил 21 от максимални 21 точки на националния етап по математика. Първото място автоматично го класира в разширения национален отбор  по математика, в горна възрастова група. В момента седмокласникът се готви за предстоящите контроли за Младежката балканиада по математика, уточни класният му ръководител Васил Симеонов.

„Контролите са непосредствено преди външното оценяване, така че се радвам, че се освободих”, каза Евгени за „Уча в Пловдив”. Не крие, че голямата страст му е математиката, запалена от „Академия 21 век”, която посещава от години. Амбицията му е да учи в Софийската математическа гимназия, която ще посочи като първо желание в предстоящата приемна кампания.

За разлика от математиката, грандиозният му успех по български не е свързан нито с допълнителни курсове, нито с частни уроци. Твърди, че сребърният медал, който е спечелил, се дължи на добрата подготовка в училище и на неговото усърдие. Причината да се яви и на тази олимпиада била съвсем проста – форматът съвпадал с този на външното оценяване и решил да потренира. Тъй като обича да пише съчинения, с лекота се справил с темата „Отношението на пътеписеца към природата”, при което трябвало да разсъждава за Ниагарския водопад и Алековата творба „До Чикаго и назад”.

„Обичам да чета. Първо задължителните произведения за училище, а след това и научна фантастика. Една от любимите ми книги е „Крадецът на книги” на Маркъс Зюсак”, обяснява вундеркиндът.

Успехите му не свършват до тук. Наред със златния и сребърния медал, той грабва и бронзовия от Националната олимпиада по физика. На нея решил да се яви покрай математиката без да се готви предварително.

След като в рамките на един ден се включил в двете олимпиади – по български език и по информатика, Евгени се класирал и в  Младежкия разширен национален отбор по  информатика.  14-годишното момче е постигнало пето място по информатика в официалното класиране в група С.

За четвърта поредна година Евгени и стипендиант на фондация „Бербатов”, благодарение на множеството си постижения по математика до момента. Освен това е плувец и се състезава с училищния баскетболен отбор.