Eвропейски университети оферират бакалавърски и магистърски програми на 12 март в Пловдив

 DSCF6893

Водещи университети от Великобритания, Дания и Холандия ще представят бакалавърски и магистърски програми в широк спектър от специалности на 12 март в Грандхотел “Пловдив”. Освен за популярните aрхитектура, бизнес и мениджмънт, медии и комуникации, компютърни науки, посетителите ще имат възможност да се информират относно условията за прием и в специалности като авиоинженерство, моден, графичен и индустриален дизайн, криминология, молекулярна биология, медицинска техника, нанотехнологии, биомедицинско инженерство, петролно инженерство, дизайн на компютърни игри.

University of Southampton  и University of Sheffield са вече познати на българската публика, но University of  Birmingham участва в изложението за първи път. Той се гордее с 11 носители на Нобелова награда в области като химия, физика, фармакология и медицина и заема челните места в класациите за инженерна химия, компютърни науки, политика, драматично изкуство, танци. В изложението участват и два топ университета, специализирани в сферата на изкуство, дизайн и медии – Falmouth University и University for the Creative Arts. Кандидат-студентите с интерес към архитектурата и строителното инженерство, ще имат възможността да се срещнат с представители на водещи университети в тази сфера като бристолския University of the West of England, Northumbria University, University of Greenwich,  De Montfort University, Anglia Ruskin University, University of Salford и др. Един от най-добрите университети за Психология – Royal Holloway University of London, също ще бъде представен.

След като миналата година българските кандидат-магистри за първи път се възползваха от предоставените от британското правителство студентски заеми за финансиране на магистърски програми в Англия, тази година е възможно  допълнително финансиране по програмата Еразъм+. Българските граждани, които са завършили бакалавърската си степен в университет в България или друга страна от ЕС, ще могат да ползват заем от 9300 и до 13 900 британски паунда за финансиране на своята магистратура. Условието е университетът, в който ще учат,  да е приел Хартата за висше образование „Еразъм“. На изложение Европейско образование 2017 ще бъдат представени 18 британски университета, които имат този статут.

През последните година Холандия стана особено популярна дестинация сред кандидат-студентите. Нулевата лихва по студентските заеми несъмнено прави висшето образование в страната по-достъпно за българските граждани.

На изложението ще  бъдат представени програми по нанотехнологии, биомедицински науки, управление на високо технологични системи и психология в University of Twente – изследователски университет No1 в страната на лалетата.  Участват още  University of Groningen,  който се нарежда в топ класациите за медицина и фармация, инженерна химия, право и социални науки. В университета преподава носителят на Нобелова награда за химия за 2016 г. проф. Бен Феринга.

Холандия се е доказала като отлична дестинация за подготовка на мениджъри в сферата на туризма и хотелиерството. Посетителите ще имат възможност да се срещнат с два от най-големите в Европа университети за подготовка на кадри в тази сфера – Stenden University of Applied Sciences и Saxion University of Applied Science. Желаещите да учат авиоинженерство ще имат възможността да разговарят с представители на InHolland University of Applied Sciences, който работи в тясно сътрудничество с TU Delft. Университетът също предлага и една рядка, но  много перспективна специалност – Mathematical Engineering. Българските кандидат-студенти, ориентирани към  специалности в сферата на дизайна, ще могат да научат подробности за програмите на един от най-добрите университети по приложни науки в Холандия –  Hanze, University of Applied Sciences.

В рамките на изложението се предвидени презентации, чрез които бъдещите кандидат-студенти ще научат кои са най-перспективните специалности за професионална реализация и ще се запознаят с тайните на успешното кандидатстване в престижни университети във Великобритания, Германия и Австрия.  Посетителите ще могат да участват в работилници за подготовка на впечатляващо мотивационно есе и портфолио, както и в дискусионно студио под мотото „Образование за успешна кариера“ с представители на сдружение „Тук-Там“ – организацията на българите с опит и образование и в чужбина, които вярват в България. За родителите на бъдещите кандидат-студенти ще има  семинар на тема „ Какво трябва да знаят родителите за образованието в чужбина“.