01well_chen-tmagarticle-592x330

Не само, че не очакваме отлив, но прогнозиране по-голям брой гръцки студенти тази година, заради кризата в южната ни съседка. Това коментира пред „Уча в Пловдив” зам.-ректорът по учебната дейност на Медицинския университет проф. Мария Куклева. В сравнение с някои средноевропейски университети, където обикновено ходят гърците, таксите при нас са чувствително по-ниски и това е причина по-голям брой да потърсят вариант за висше образование при нас. Кризата в Гърция щяла да принуди родителите да потърсят по-евтини варианти, прогнозират от висшите училища под тепетата.

Към настоящия момент гръцките младежи са 25 на сто от чуждестранните студенти в Медицинския университет или всеки четвърти. Това е броят само на тези, които са покрили успешно изпитите си, а около стотина са прекъсналите, заради невзети. Гърците са втората по численост група след студентите от Великобритания. 8000 евро е таксата за обучение на английски език, с 1000 по-евтино е на български. Тези, които искат да учат на български, карат подготвителна езикова година.

Гръцки студенти има също в Университета по хранителни технологии, Аграрния и Техническия университет.  Допреди години немалко гърци избираха педагогическите специалности в Пловдивския университет, но днес те са малобройни, тъй като заради кризата в Гърция няма работа за учители. Затова младежите избират учат право, икономика, инженерни специалности и медицина.

В Аграрния университет таксата за бакалавър е 2000 евро на година, а магистърските програми са 2800 евро. чуждите студенти предпочитат икономическите и специалността “Тропично и субтропично земеделие”. Подготвителната година е 2500 евро. В Техническия университет е още по-евтино. Там обучението на чужд език е 1250 евро, същата е таксата и за нулевата езикова година.

За разлика от пловдивчани, които не смятат, че банковата криза в Гърция ще се отрази пряко на нашата икономика, не е такова мнението на гръцките студенти, които са притеснени дали ще могат да останат да учат тук, тъй като за издръжката разчитат на родителите в Гърция. Спасителният вариант е да се хванат на работа.

 

1 КОМЕНТАР

  1. “…на гръцките студенти… Спасителният вариант е да се хванат на работа.”
    ха-ха-ха
    Гръцки студенти да се хванат на работа? у нас?
    Не го вярвам, но пък може точно те да положат началото на нова вълна емигранти.

Коментарите са затворени.