Коледари наричаха за здраве и късмет в ОУ „Екзарх Антим I“, класната стая на 7 в спечели приза за най-красива украса, а учениците получиха огромна торта за награда

„Тази къща, оцветена в кафяво, е кафене, но там се пекат също меденки с канела и шоколад“, обяснява второкласничката Невена. Съученичката й Рая е горда, че нейно дело са почти всички елхички в коледния град, създаден от 2 б клас на ОУ „Екзарх Антим I“. Творението на децата от картон, цветна хартия и памук бе сред най-впечатляващите проекти на празничния базар, който организира днес училището.

„Докато работим по проекта, децата актуализираха знанията си за Коледа и българските традиции, научиха как се празнува в различните краища на света. Разпределих задачите на екипите, имахме предварително подготвени материали, а децата проявиха невероятно въображение и сръчност. Резултатът развълнува всички ни“, разказа Людмила Иванова – преподавател целодневно обучение.

В градчето на второкласниците има ледена пързалка с деца и родители на кънки, пощенска станция, човечета от хартия и пластилин, снежен човек от стиропор, разноцветни къщурки с побелели покриви, даже и сурвачка. На огромния площад, отрупан със сняг, всички празнуват заедно.

Преди откриването на базара учениците от начален етап се включиха в празничния концерт на открито, за да си напомнят, че „Коледа е доброта, мир и любов“. Александра Тодорова разкаа, че мелодията на популярната „Jingle bells“ е композирана от Джеймс Пиърпънт, който пише и текста към нея. Първоначално идеята не била това да е коледна песен, макар че днес се изпълнява основно в навечерието на Рождество.

Историята на другата песен, с която свързваме Коледа – „Тиха нощ, свята нощ“, присъстващите на празника науха от Гергина Димитрова. На 23 декември 1818 година помощник-викарият на църквата „Св. Николай“ в Оберндорф – Йозеф Мор, с ужас открива, че мишки са изгризали меха на органа. Докато се чудел как да спаси Рождественската меса, му дошла спасителна мисъл – взел парче хартия и нахвърлял няколко четиристишия, а след това се обърнал да помощ към учителя органист Грубер. И така на 24 декември под купола на храма за първи път прозвучава „Тиха нощ, свята нощ“, припомни Гергина и изпълни песента.

В ролята на коледари влязоха учениците от 3 б клас, които наричаха за благоденствие и късмет. „Хей, стопани, да сте здрави – догодина, до амина“, пожелаха облечените в носии млади момци, които бяха дарени с кравайчета и ябълки.

Директорът Катерина Василева благодари за пожеланията и отправи поздрав към всички ученици, учители и техните семейства за спокойна и щастлива Коледа. Тя обяви и победителите в конкурса за най-красиво украсена класна стая. Първото място завоюва 7 в клас, тъй като всички снежинки и гирлянди били ръчно изработени. Тяхната награда беше огромна торта. На второ и трето място се наредиха 2 а и 1 б клас, за които също са предвидени сладки подаръци.

Със събраните средства от базара ще бъде закупена озвучителна техника и микрофони за нуждите на училището.