Коледари наричаха за здраве и късмет в ОУ „Екзарх Антим I“, класната стая на 7 в спечели приза за най-красива украса, а учениците получиха огромна торта за награда

„Тази къща, оцветена в кафяво, е кафене, но там се пекат също меденки с канела и шоколад“, обяснява второкласничката Невена. Съученичката й Рая е горда, че нейно дело са почти всички елхички в коледния град, създаден от 2 б клас на ОУ „Екзарх Антим I“. Творението на децата от картон, цветна хартия и памук бе сред най-впечатляващите проекти на празничния базар, който организира днес училището.

„Докато работим по проекта, децата актуализираха знанията си за Коледа и българските традиции, научиха как се празнува в различните краища на света. Разпределих задачите на екипите, имахме предварително подготвени материали, а децата проявиха невероятно въображение и сръчност. Резултатът развълнува всички ни“, разказа Людмила Иванова – преподавател целодневно обучение.

В градчето на второкласниците има ледена пързалка с деца и родители на кънки, пощенска станция, човечета от хартия и пластилин, снежен човек от стиропор, разноцветни къщурки с побелели покриви, даже и сурвачка. На огромния площад, отрупан със сняг, всички празнуват заедно.

Преди откриването на базара учениците от начален етап се включиха в празничния концерт на открито, за да си напомнят, че „Коледа е доброта, мир и любов“. Александра Тодорова разкаа, че мелодията на популярната „Jingle bells“ е композирана от Джеймс Пиърпънт, който пише и текста към нея. Първоначално идеята не била това да е коледна песен, макар че днес се изпълнява основно в навечерието на Рождество.

Историята на другата песен, с която свързваме Коледа – „Тиха нощ, свята нощ“, присъстващите на празника науха от Гергина Димитрова. На 23 декември 1818 година помощник-викарият на църквата „Св. Николай“ в Оберндорф – Йозеф Мор, с ужас открива, че мишки са изгризали меха на органа. Докато се чудел как да спаси Рождественската меса, му дошла спасителна мисъл – взел парче хартия и нахвърлял няколко четиристишия, а след това се обърнал да помощ към учителя органист Грубер. И така на 24 декември под купола на храма за първи път прозвучава „Тиха нощ, свята нощ“, припомни Гергина и изпълни песента.

В ролята на коледари влязоха учениците от 3 б клас, които наричаха за благоденствие и късмет. „Хей, стопани, да сте здрави – догодина, до амина“, пожелаха облечените в носии млади момци, които бяха дарени с кравайчета и ябълки.

Директорът Катерина Василева благодари за пожеланията и отправи поздрав към всички ученици, учители и техните семейства за спокойна и щастлива Коледа. Тя обяви и победителите в конкурса за най-красиво украсена класна стая. Първото място завоюва 7 в клас, тъй като всички снежинки и гирлянди били ръчно изработени. Тяхната награда беше огромна торта. На второ и трето място се наредиха 2 а и 1 б клас, за които също са предвидени сладки подаръци.

Със събраните средства от базара ще бъде закупена озвучителна техника и микрофони за нуждите на училището.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.