С портрети на патрона си, на Паисий, Петър Берон и Вазов в ръце, децата от СУ „Св. Софроний Врачански“ възкресиха паметта за делата на поети, писатели духовни водачи и национални герои

Второкласници с букви в ръце образуваха надписа „Слава вам, будители народни!“ тази вечер пред паметника на хан Крум в ЖР „Тракия“. Класните им ръководители решили да организират по-различно честване на 1 ноември, на което флашмобът бе кулминация.

Празникът под мотото „Аз, семейство, родина“ събра десетки ученици от СУ „Св. Софроний Врачански“, родители и жители на района пред монумента край училището. Началото бе дадено от Военния духов оркестър, който е част от Съвместното командване на специалните операции в пловдивския гарнизон.

Благодарение на делото на народните будители днес я има България, казаха в хор децата от 2 а клас, а от 2 б последва обещанието да бъдат горди следовници и да пазят завета жив. „Ти, българино, не се срами, знай своя род и език и се учи на своя език“, припомниха думите на Паисий учениците от 2 в клас. Облечена в народна носия, класната им Дафина Петрова запя песента „Обич“ по стихове на Дора Габе. Преди да стане начален учител, тя завършила училището за фолклорни изкуства в Широка лъка и АМТИИ. След емоционалното й изпълнение родителите обсъждаха дали е по-добър педагог или певец.

С портрети на патрона си, на Петър Берон и Васил Априлов, на Неофит Рилски и Найден Геров, второкласниците разказаха за значимостта на тяхното дело.

„Редовете на монаха Хилендарски с ръката своя умножи, та започнатото дело да се продължи“, акцентираха върху преписите на Софроний децата. Не пропуснаха духовните водачи и националните ни герои.

Към празника се присъедини и кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, който поздрави децата и учителите за инициативата и не без гордост заяви, че България ще пребъде, докато има кой да помни и продължава делото на великите ни личности.

Родители пък коментираха, че ако има съвременни будители днес, то това са учители. На които нерядко се случва да попълват и пропуските на семействата.

“Искахме децата да почувстват празника, да го преживеят и да запомнят имената на личностите, които честваме. А след това вкъщи да провокират родителите си и да чуят още за 1 ноември”, казва началнит педагог и двигател на инициативата Минка Кирова.