Четирима второкласници от ОУ "Алеко Константинов" показаха портфолиата си.

Състезание по математическо ориентиране в парка връща интереса към задачите

Десислава Кръстева разказва за инициативите на второкласниците от СУ “Константин-Кирил Философ”.

Докато изучават родния град и културно-историческите забележителности, учениците на Десислава Кръстева от СУ „Константин-Кирил Философ решават да направят филм. За по-лесно. Вместо да наизустяват важни дати и значими факти, а и за да направят ученето по-забавно, второкласните снимат популярни обекти от Пловдив и сглобяват видеото с помощта на класната си. Тя пък го изпраща на конкурс в Цариброд, където получава отличие.

„Реших да помогна на децата да развият дигиталните компетенции и да съчетая тези умения с уроците по родолюбие. Това е начин те да създадат своя гражданска позиция. Вместо да каним родителите на различни празници, ние записваме това, което правим в час или в извънкласните занимания, творбите, които сме сътворили, и го пускаме на родителите”, разказа Десислава Кръстева на форума „Аз променям моето училище”.

В Световния ден за защита на животните нейните второкласници посетили Общинския приют за безстопанствени кучета и от палети направили лежанки за бездомните животни.

Четирима второкласници от ОУ “Алеко Константинов” показаха портфолиата си.

Второкласниците от СУ „Алеко Константинов” пък си имат свое портфолио. Всичко, което са научили или сътворили през изминалата учебна година, децата прилежно събират и то е техният атестат.

Много ми харесва да го попълвам, защото така научавам много за България, за природата, за мой роден град Пловдив и хората, разказаха децата по време на форума. За много от проектите разчитали на помощта на родителите си.

„Структурата на портфолиото е много динамична. Някои обичат да четат, други да правят проекти, трети да спортуват. Работата продължава през цялата година. Накрая всяко дете представя своя дневник и може да каже:  Това съм аз”, обясни класният ръководител Зорка Христова.

Състезание по математическо ориентиране в парка връща интереса към задачите. Идеята на ОУ „Яне Сандански” събрала в смесени отбори ученици от четвъртите и седмите класове в „Белите брези”. Разделени на четири отбора с по един капитани, те трябвало да се справят успешно с всяка поредна задача, за да преминат напред в състезанието. Маршрутите и контролните точки били определени така, че учениците решават едни и същи задачи, като на всяко следващо препятствие ги очаквали по два плика. Верният отговор показвал крачките, които трябва да направят до следващия пост с новите две задачи. Жури от преподаватели определило победителите, като водещите критерии били бързина и точност на решенията.

Беше невероятно приключение. Няма как всички да сме победители, но пък получихме грамоти, превърнахме се в по-добър екип, а накрая се хванахме на хоро, щастливи са децата.

 

Учениците от ОУ “Яне Сандански” разказват за инициативата “Математиката в света около нас”.