Първенците от 20 пловдивски училища показват умения в градското състезание за правоговор и правопис

Второкласници ще премерят сили в градско състезание за правоговор и правопис на български език, което организират трите Лайънс клуба в Пловдив. „Буквоплет” ще провери знанията на децата на 18 март от 10 часа в хотел „Империал”. 20 училища вече са провели вътрешни кръгове, от които са излъчени по двама състезатели. Те ще се представят на градския финал, а уменията им ще оценява доц. Теофана Гайдарова от Катедрата по български език на Пловдивския университет.

Според регламента децата изреждат букви от зададена дума, а след това образуват с нея изречение. Целта е да се поощри изучаването на правилата на българския език под формата на увлекателно събитие със състезателен характер. При стриктни правила децата ще трябва да докажат, че успешно могат да изговарят буква по буква различни думи, на които разбират смисъла. Финалистите ще имат задача да ги изпишат.

Защо българските деца пишат на английски език по-точно и спазват правилата, а на български не успяват е поводът за организиране и провеждане на „Буквоплет”. Тръгвайки от Русе преди четири години, състезанието обхваща все повече български градове, сред които и Пловдив.

Надпреварата се провежда с подкрепата на РУО Пловдив, районните кметства и хотел “Империал”.