Магията на българската шевица през математиката и разкодиране на заключени в QR кодове поуки представят на открити уроци в ОУ „Елин Пелин“, където гостуваха ученици и учители от хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Георги Раковски“, село Голямо Ново

Второкласници от ОУ „Елин Пелин“ играха екологично бинго в час по Околен свят.  На иновативния урок на тема „Приятели на природата“ присъстваха ученици и учители от хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Георги Раковски“ – село Голямо Ново, област Търговище. За да въведе децата в темата и за запознаване с класа, класният ръководител на 2 а Йовка Танчовска организира екологично бинго. Оказа се, че общото между учениците е тяхната ангажираност към опазване на природата и околния свят. Те трябваше да решат и екологичен казус, представен чрез ролева игра – разиграно интервю с водещ репортер и участници. Казусът беше за построяване на бензиностанция върху кварталния парк. Учениците представиха своите позиции „за“ и „против“. След дискусия предложиха решения на проблема – как те ще участват в спасяването на парка. За успешната си работа бяха поздравени виртуално чрез клип от Анелия Павлова от „Зелени балкани“, която сподели как е решила да стане професионален природозащитник. В края на часа учениците работиха в пет групи, за да изберат най-важните условия за живот, след което чрез симулация представиха как човекът със своята дейност прогонва животните от  местообитанията им и така нарушава равновесието в природата.

За втора поредна година ОУ „Елин Пелин“ участва в Националната програма на МОН „Иновации в действие“ – мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училища. В продължение на два дни гостите от Хасково и област Търговище имаха възможност да наблюдават поредица от иновативни уроци.

На бинарния урок по Музика и Човекът и обществото си партнираха Евелина Палакова и Даниела Милева. Децата от 3 а клас направиха музикално пътешествие, като демонстрираха индивидуални проекти, свързани със забележителности и интересни факти за различни държави и континенти. Изпълниха песни от различни области на България. Показаха знания от предварително осъществена проучвателна дейност по екипи за географското положение на исторически, културни и природни обекти в България. Иновативният урок се проведе изнесено на двора, пред специална релефна географска карта на България.

Учениците от 3 б клас също показаха своите знания, но в областта на математиката. Чрез групова работа и игра те затвърдиха по интересен начин уменията си за пресмятане с използване на изучените алгоритми за умножение и деление и рационално смятане. Третокласниците и класният им ръководител Славка Маринкова доказаха, че математиката може да бъде лесна и забавна.

Преподавателят Лиляна Шиварова представи магията на българската шевица през погледа на математиката на открит урок с петокласници. Сложните комбинации от геометрични форми в различен цвят, пъстрите символи – извезани, изтъкани, изрисувани или щамповани върху дрехите, носят своето послание, обясни Шиварова. Представеният от нея обобщителен урок систематизира знанията на учениците за основни геометрични фигури и за прилагане на формулите за лице. Чрез практическата част учениците затвърдиха уменията си да разпознават частите, от които е съставена фигурата, и да намират лице.

Иновативният урок по музика в 5 б клас на тема „Музикални фолклорни области“, проведен от Евелина Палакова, премина като подготовка и реализация на радиопредаване  на тема „Фолклорът на Тракия, Родопи и Пирин“. Класът, разделен на 3 работни екипа, подготви текстовете за Тракийска, Родопска и Пиринска фолклорна област, след което ученици влязоха в ролите на редактори и коригираха неточности в текстовете на противниковия екип. Гостите учители попълниха блиц интервю с въпроси, подготвени от „стажант журналиста“  Никол Николова. Гостите ученици оцветяваха фолклорни носии. На живо в ефира на радио предаването прозвучаха и песни от певици от СУ „Л. Каравелов“ от Тракия, Пирин и Родопи. Водеща бяха Сияна Гендузова и Ева Палакова.

В 4 в клас темата в часа по Човекът и природата беше „Здравословно хранене“. Учениците изработиха хранителни пирамиди от отпадъчни материали, като бяха разделени на 3 групи.  Участваха в забавни игри с плодове. Разграничаваха здравословни от вредни храни, съветвани от класната Рада Христова.

На същата тема заложи и учителят по Човекът и природата в часа с 5 в клас Зорница Бакалска. Бинарният урок се проведе съвместно с преподавателя по физическо Чирпанлиев. Разделени на пет екипа, петокласниците създадоха здравословни и балансирани ежедневни менюта. Чирпанлиев се включи с нагледни упражнения, подходящи за възрастта на учениците, които биха могли да използват в  ежедневието си, за да бъдат здрави и енергични.

Иновативен урок по Човекът и обществото на тема „Българските постижения в световната култура“, проведен с учениците от 4 б клас имаха възможност да наблюдават гостите в часа на Галя Лесева. Урокът бе заключителна част от проучвателна и събирателска дейност на учениците. Предварително разделени на случаен принцип на 4 групи, те си избрали известни български личности от областта на спорта, науката, литературата и изкуствата от миналото и съвремието, които да представят. В часа работиха в екипи и създадоха групови проекти, които презентираха. Едновременно с тяхното представяне звучаха произведения, а на екран вървяха портретите на личностите и техни произведения.

Бинарен урок по География и икономика и Човекът и природата на тема „Географи – фотографи“ се проведе в 5 б клас под ръководството на учителите Юлиана Николова и Зорница Бакалска. Целта на урока бе през погледа на пътешественика фотограф учениците да затвърдят знанията си за континента Африка и да опознаят интересни географски обекти, като изпълняват мисии, водят си дневник, споделят личните си впечатления и емоции. Първата мисия на класа бе да помогне на фотографа да подреди снимките така, че да отговарят на географските координати. Така всеки екип попадна на различно място в Африка. Първият екип – в пустините на Африка (трябваше да състави списък с необходими неща за оцеляване; да нанесе пустините на картата на Африка, да разпредели приспособленията на пустинните растения за оцеляване при оскъдно количество вода; да проучи в интернет за интересна структура в Сахара, наречена Окото на Сахара). Вторият екип се отправи на вкусно и ароматно пътешествие в Мароко – предизвикателството бе да разпознае и усети аромата на някои от подправките, които се срещат по мароканските пазари; научи защо шафранът е най-скъпата подправка в света, защо финиковата палма е наречена дърво на живота, а фурмите – „хляб на пустинята“. Ароматното пътешествие завърши с невероятната маслодайна роза „дамасцена“. Третият екип попадна в природните зони на Африка. Предизвикателството към него бе да разпредели уникалните африкански животни в правилната природна зона, да разпознае и нанесе националните паркове „Серенгети“, „Вирунга“ и „Крюгер“, да направи списък със застрашени животни в Африка. Четвъртият екип се оказа на гости на африканските народи. Учениците научиха как се ходи на гости при берберите; къде и как живеят масаите; как оцеляват бушмените в Калахари и кое е това африканско племе бамбара.

Добрата работа в екип и справянето с всички мисии помогна да се разбие тайният код и да се отвори кутията с последното предизвикателство – автентични африкански маски, които са част от културата, традициите и вярванията на африканските народи. Задачата бе да направят свой проект на африканска маска.

Необичаен бинарен урок се проведе и в часа по Български език и литература с 5 в клас, в който си партнираха Елена Грозданова и училищният психолог Крум Цанков. Беше изнесен урок по толерантност, като още в началото на часа само с помощта на няколко сгънати листчета Цанков показа, че всички сме различни, но това не ни дава право да се отнасяме грубо един към друг. Щафетата беше поета от Грозданова, която разведе учениците из приказния свят на Андерсеновата приказка „Грозното патенце“. Учениците направиха карта на пътя на патенцето, за да разберат, че понякога хубавите неща изискват време и трябва да имаме търпение за тях.  Те разиграха и психодрама, като се превърнаха от „грозни патенца“ в красиви лебеди. В края на часа разкодираха заключените в QR кодове поуки и ги записаха на флипчарт, за да проведат дискусията за неща от живота, с които се сблъскваме ежедневно – тесногръдие, егоизъм и предразсъдъци.

Гостите имаха възможността да станат свидетели на урок на терен – на Младежкия хълм се проведе интердисциплинарен урок „Съкровищницата на Елина“. Учениците от 7 б клас бяха разделени на четири екипа, които се състезаваха в спортно ориентиране. На шестте поста, маркирани с GPS координати, ги очакваха свитъци с въпроси, свързани с патрона на училището. Така те показаха своите спортни умения, знанията си по ориентиране, но и компетентностите си по литература.

Учителите от ОУ „Елин Пелин“ върнаха визитата на партньорските училища, за да обменят опит и иновативни идеи. Включиха се в кръгла маса на тема „Иновативни педагогически практики“.