Държавният глава на Република Армения влезе в класните стаи на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ и поднесе венец пред паметника Хачкар в училищния двор

Завидни знания по арменски демонстрираха второкласници, които имаха шанса да се срещнат вчера с президента на Република Армения Вахагн Хачатурян. Визитата му се осъществи по покана на държавния глава Румен Радев по повод 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения.

В рамките на посещението си в Пловдив президентът Хачатурян се срещна с представители на арменската общност и гостува на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“. Това е единственото арменско училище на Балканите, припомни директорът Симон Тютелян. В класните стаи го очакваха ученици от вторите и третите класове, които изучават арменски език като майчин в часовете за избираема и факултативна подготовка, така че не се наложи превод, а държавният глава ги похвали за доброто произношение.

“Деца, вие сте нашето богатство, знайте, че колкото по-добре научите арменски език, толкова ще допринесете за съхраняването на народа ни”, обърна се президентът към учениците.

Той поднесе венец пред паметника Хачкар в училищния двор и разгледа музея в арменския апостолически православен храм „Сурп Кеворк“.

При посещението си в Пловдив арменският президент разговаря и с кмета Здравко Димитров за съхраняването на идентичността на арменския народ през годините в България. Градоначалникът подчерта, че Пловдив е имал двама кметове с арменски произход, през чието управление градът отбелязва забележителен възход.