Ученици от ОУ „Алеко Константинов” влязоха в ролите на съдии, прокурори и адвокати в рамките на инициативата „Час на класа – Съдът отблизо”

Ученици от 2 “б“ клас на ОУ “Алеко Константинов“ влязоха днес в ролята на съдии, прокурори и адвокати в рамките на инициативата “Час на класа – Съдът отблизо“. До сега в нея са участвали над 750 деца от различни училища в Пловдив, Чирпан и Стара Загора.

Второкласниците бяха посрещнати от изпълняващия функциите председател на Апелативен съд – Пловдив – съдия Вера Иванова, наказателния съдия и автор на инициативата Христо Крачолов и от административния секретар Гергана Узунова. Тя бяха истински впечатлени от мерките за сигурност на входа на Съдебната палата и с любопитство наблюдаваха скенера, през който на задължителна проверка минава багажът на всеки.

За малко повече от час зала № 1 на Апелативния съд се превърна в класна стая. Децата се включиха в разпознаване на “нападател“, който е извършил грабеж на мобилен телефон. Инспекторите Живка Иванова и Филип Маровски от научно-техническата лаборатория на МВР в Пловдив демонстрираха как се свалят отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопрестъпление. След това петима второкласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в залата.

Други техни съученици влязоха в ролите на прокурори и адвокати. По време на “играта“ на съдебен процес на подсъдимата скамейка застана мъж, обвинен в грабеж на мобилен телефон от ученик в парка.

Съдия Крачолов разясни какво е съдебно дело, като не пропусна да разкаже и за Темида – богинята на правосъдието, която винаги е с превръзка на очите и символизира справедливостта.

С много емоции беше посрещната демонстрацията на служителите Яница Стефанова и Димитър Гевезов от звено “Съдебна охрана“. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства, както и различни техники при конвоиране на задържани лица.

Учениците научиха какво работят съдебният секретар и съдебният репортер. На финала съдия Вера Иванова награди с грамота всеки от участниците, като ги поздрави за отличното им представяне в “Час на класа“.