Бърз ум и оригинална мисъл изстреляха момчето от ОУ „Душо Хаджидеков”, което чете Стивън Хокинг,  на челното място в „Буквоплет”  след двубой с Мартин Николов от СУ „Симеон Велики”

Бърз ум и оригинална мисъл демонстрира второкласникът от ОУ „Душо Хаджидеков” Васил Згуров на днешното градско състезание „Буквоплет” и заслужено зае първото място. Съревнованието за правоговор и правопис на български език, организирано от трите Лайънс клуба в Пловдив, събра 39 ученици от 20 училища. Финалистите, които показаха завидни знания, бяха излъчени от вътрешните кръгове, а уменията им оценяваше жури, начело с доц. Теофана Гайдарова от Катедрата по български език на Пловдивския университет.

След като се справи без грешка в първи и втори кръг, на финала Васко успя да изреди абсолютно точно буквите на прилагателното „зоологическа” в изречението, а след това да изпише правилно думата. Това му донесе светкавичната победа за радост на класната Живка Смилянкова, която стискаше палци в публиката. Второкласникът заяви, че не се затруднил на нито една дума, а обяснението е просто – научил се да чете още на 5. Библиотеката в стаята му била пълна с комикси и енциклопедии, но видно място заема четирилогията на Стивън и Луси Хохинг – „Джордж и Големият взрив”, „Джордж търси съкровища в Космоса”, „Тайният ключ на Джордж за Вселената”.

„Сега чета Джордж и неразбиваемият код”. Пътят на Ани и Джордж е пълен с приключения. Двамата се опитват да разгадаят код, който може да унищожи света такъв, какъвто го познаваме”, поясни Васко, който е и активен спортист. Тренира баскетбол в „Академик Бултекс”, футбол и плуване.

Негов достоен съперник на финала бе второкласникът Мартин Николов от СУ „Симеон Велики”. Двете момчета получиха за награда електронни книги. А за всички останали организаторите бяха предвидили пъзели, книги, моливи и здравословни вкусотии.

Според регламента на състезанието в първите два кръга децата имаха минута време, за да изредят буквите от зададена дума.

Само 11 от всички 39 участници отпаднаха при първото завъртане, след като успешно се справиха с думи като мостче, таралеж, кротък, къщурка и бедствие. По-сложни се оказаха думите на следващия етап, когато второкласниците имаха за задача да обяснят как се пише правилно пъдпъдък, тенджера, къдрав или компютър. Журито обясни, че всички думи, които се теглеха на случаен принцип, са взети от учебниците за втори клас по различните предмети.

Третият етап определено затрудни малчуганите, които трябваше да образуват с думите изречения, за да стане ясно, че разбират смисъла им. Времето за мислене бе минута и половина, но доста от тях не успяха да се справят, въпреки че имаха право на два опита. Бурни аплодисменти предизвика откровението на Кристан: „Моята приятелка е прелестна”, както и на победителя Васко: „Във всеки екшън гръмва поне един вертолет”.

Прилагателните определено затрудниха повече децата, тъй като трудно се досещаха как да сглобят изречение със „завистлив”, „безшумно”, „невъзможен” или „звънлив”. Малшанс имаше Силвана,  която правилно обясни как се пише „исполин”, но не успя да направи изречение с думата.

„Вие всички сте победители, щом сте стигнали до градските финали. Невероятни сте, но винаги първото място е едно”, обърна се към децата Веселка Христамян от „Лайънс клуб Евридика”.

Целта на организаторите от Лайънс клубовете е да поощрят изучаването на правилата на българския език под формата на увлекателно събитие със състезателен характер. Идеята е подкрепена от Регионалното управление на образованието, което обеща и занапред да съдейства, от районните кметства и хотел “Империал”.

Тръгвайки от Русе преди четири години, състезанието обхваща все повече български градове, в това число и Пловдив, отчете Илия Деведжиев от крайдунавския град, който влезе в ролята на водещ.