МОН поиска от директорите всяка сутрин до 9 часа да пращат електронна справка с актуални данни за епидемичната ситуация в училището или детската градина

Втори ученик е под карантина в Хуманитарната гимназия. Той е зрелостник и е бил контактен с майка си, която е диагностицирана с коронавирус. Момчето обаче е дало отрицателен тест. Въпреки това то остава вкъщи под карантина.

Във вчерашния ден е постъпила информация и за негова съученичка от същия 12 е клас. Връзка между двата случая няма, тъй като тя е била контактна с баща си, дал положителна проба за COVID-19. Момичето също е карантинирано за 14 дни, считано от вчера.

Към момента няма предписание на РЗИ за карантиниране на целия клас, който днес трябва да отиде на училище втора смяна. При положителен тест на момичето обаче, ще се пристъпи към обучение от разстояние в електронна среда, стана ясно от сайта на Хуманитарната гимназия.

Към момента в Пловдив само две паралелки са под карантина и учат онлайн.

Продължава обследването и в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, където има третокласник с коронавирус, а паралелката кара часове в електронна среда.  Наблюдават се и контактните на първокласника и на учителя по математика, преподаващ в прогимназиален и гимназиален етап в СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, които са диагностицирани с коронавирус. Паралелката, в която учи детето, е под карантина. По преценка на РЗИ не се налага да бъдат поставяни под карантина ученици, с които се е срещал преподавателят, тъй като е бил с маска и шлем. Извършена е цялостна дезинфекция на училищната сграда и се спазват всички допълнителни предписания на санитарните власти, уверяват от ръководството на учебното заведение.

Заради увеличаването на случаите на деца, ученици и учители с COVID-19, МОН поиска от директорите всяка сутрин до 9 часа да пращат електронна справка с актуални данни за епидемичната ситуация в училището или детската градина. Целта е да се съставя цялостна картина на процесите в системата.

В електронния формуляр се вписва общият брой на учениците, новорегистрираните с положителна проба (без натрупване със стари случаи), колко деца са на училище в съответния ден и колко не са, броят на учениците под карантина. В отделни графи са контактните на болен ученик или учител и контактните на близък. Вписва се също броят на завърналите се в клас сред отрицателен тест и след карантина.

РЗИ също изисква от директорите да докладват всеки петък до 12 часа за ситуацията през изминалата седмица.

Днес Министерски съвет реши удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 30 ноември. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. В България към 19 септември са съобщени 18 733 заболели и 753 починали от COVID-19.