„Важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците“, каза на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов

Всяко училище ще решава само дали да има ваканция между първия и втория срок. Междусрочната ваканция ще е един ден – 3. февруари, сряда. Педагогическите съвети в училищата ще решават дали да се излиза във ваканция или да се учи онлайн. За това са се договорли социалните партньори и работодателските организации с МОН. Решението идва от факта, че някои от училищата са учили на 22. декември, а други.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, заяви на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. По думите му разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Окончателното решение за връщането на големите ученици в училище ще бъде взето на 28. януари, стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след срещата на МОН, МЗ и отрасловия съвет в образованието.

“Стигна се до някои варианти, че има приоритетни класове, има виждане как точно това да стане чрез график на посещенията, но подробностите ще бъдат уточнени от здравното министерство. Идеята ни е на 28. януари да дадем точна информация”, каза доц. Кунчев. Намерението е да бъдат върнати не повече от 38-40% от децата, които да се въртят на две седмици. Намерението на МОН е първи да бъдат 7., 8. и 12. клас, чиито присъствени занимания да стартират от 4 февруари. След две седмици те ще бъдат върнати вкъщи и ще продължат онлайн, като на тяхно място в училище ще отидат учениците от 5.,6.,9.,10. и 11. клас.

Условието е обаче да се задържи ниска заболеваемостта, уточни Кунчев. Ако има рязка смяна в бройката заболели от коронавирус, всички деца ще бъдат върнати към електронно обучение, допълни главният здравен държавен инспектор.