Обучават учители по физическо и директори как да се борят със затлъстяването

âèäèí

 

Всяко трето българче има наднормено тегло, а всяко седмо е затлъстяло, сочат най-новите данни от проучване, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи. Ниската физическа активност и нездравословният начин на хранене са двата основни фактора за тревожните цифри.

Препоръчваната физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден. Това обаче важи само за 24% от изследваните деца. 35 на сто спортуват по-малко от два дни в седмицата.

Като сериозен фактор за обездвижването е времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра или таблета. Данните сочат, че 48% от децата са повече от 3 часа дневно пред малкия екран. Към това време се прибавят средно 4 часа седене в училище и още толкова часа писане на домашни. Тази натовареност и неподвижност достига често до 10 часа дневно.

80% от бъдещето на нацията прекарва през уикенда повече от 3 часа дневно пред телевизора, а всяко трето дене играе различни компютърни игри.

За да се сложи край на тревожната тенданция „BG Бъди активен“ – координатор на MOVE Week – европейската седмица на физическата активност и спорта, стартира серия от обучения с над 800 учители по физическо възпитание и спорт, директори на училища, представители на спортни клубове и младежки лидери.

Обучението под мотото „Образование чрез спорт“ ще  се проведе в 24 областни града, след които и Пловдив.  Двумесечната кампания ще разяснява какво дава физическата активност и как тя развива тялото, духа, социалните и лидерски умения на младите хора. В образователните модули са включени полезни практически упражнения, умения за това как се организират спортни събития.