Училищната инициатива стартира днес с „Излел е Дельо хайдутин“ и цели да повдигне духа в периода на изолация

Онлайн инициатива „Пазители на фолклора“ стартира днес СУ „Любен Каравелов“, която дава поле за изява на училищните таланти и цели да повдигне духа в периода на изолация. Началото на поредицата концерти бе поставено днес с прочутата народна песен от златоградския регион „Излел е Дельо хайдутин“. В изпълнение на Кристияна Генчева и Даниел Йотов.

Всяка сряда, в канала си в Ютуб, училището ще излъчва записани предварително солови изпълнения и концерти, които ще бъде споделяни и на фейсбук страницата. Главни действащи лица са учениците от паралелките по фолклор, а 15 от записите са реализирани с най-съвременна техника, с която предстои да бъде оборудвано професионално студио.

“Целите на инициативата са няколко. От една страна, да дадем възможност фолклорът, помогнал на българите да се опазят в периоди на тежки изпитания, да влезе във всеки дом, а от друг – децата да имат поле да изява, каквато в момента липсва, и мотивация за работа. Това е възможност за глътка въздух в потока от лоши новини, свързани с пандемията от коронавирус“, обясни директорът Славка Щерева.

Залага се основно на солови изпълнения, дуети или на малки групи от изпълнители. Учениците ходят за записите в училище поединично, за да се спазят противоепидемичните мерки. Освен фолклор, ще бъдат включени поп и джаз изпълнения, а в навечерието на празниците програмата ще е с подбрани коледни и новогодишни инструментали и песни.