В рамките на проекта да бъдат създадени съвременни лаборатории за виртуална реалност и адитивни технологии

Нови съвместни интердисциплинарни магистърски програми създават Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Техническият университет – Варна. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и е на обща стойност 1 498 758.36 лв. Участие в него ще вземат студенти, докторанти, млади учени и академичен състав от различни професионални направления на трите университета в областта на: техническите науки, изкуствата, социалните, стопански и правни науки.

Една от програмите е в областта на зелената и синята индустрии. По нея ще бъдат обучени технически кадри за екологосъобразни технологии, рециклиране и удължаване жизнения цикъл на продуктите, устойчиво развитие на морската екосистема. Втората интерсекторна програма е подчинена изцяло на дигитализацията и използването на дигиталните технологии в инженерните направления. Залегнало е изучаването и практическото приложение на 3D-технологиите, визуализацията на данни и процеси, виртуалната реалност, адитивни технологии, които са основни компоненти на Industry 4.0 и цифровизираното производство.

В рамките на проекта да бъдат създадени съвременни лаборатории за виртуална реалност и адитивни технологии, в които ще се обучават техническите специалисти и където ще могат да работят учените и академичния състав на трите университета.

Предстои създаване на обща мрежа от университетски кариерни центрове. Ще се проведат краткосрочни специализации и мобилности в асоциираните партньори на студенти, докторанти, млади учени и академичен състав.

Асоциирани партньори са Националният университет за дистанционно обучение – Испания, Университетът Жилина – Словакия, Университетът на Букурещ и Университетът на Крайова, Румъния.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.