dav

В клас са и всички ученици от Кричим и Калояново, очаква се към ротация да преминат училищата в Пловдив, Сопот и община „Родопи“

Всички ученици от Частно основно училище „Бъдеще“ и Частна английска гимназия „Стоян Сариев“ се обучават от днес присъствено в клас. Връщането на децата от прогимназията и на гимназистите стана възможно след заповед на министъра на образованието акад. Николай Денков, с която се дава възможност на директорите или родителите да поемат разноските за тестването.

„След като миналата седмица с родителите обсъдихме възможността да възстановим обучението на място в училище, постигнахме договорка да разделим наполовина разходите за закупуване на щадящите тестове. Тъй като за училищния бюджет ще е непосилно изцяло да осигурява средства за тестове на децата и учителите“, поясни директорът Светла Тошкова.

Нито една от пробите, направена днес, не е положителна. Освен родителите на деца от начален етап, които подпомагат класните ръководители вече две седмици, днес в тестването са се включили и представители на семействата на по-големите ученици. Изискването е било да имат зелен сертификат.

„Всички ученици се отнесоха изключително сериозно и се справихме бързо. Надявам се в четвъртък да бъдем още по-експедитивни, защото колегите имат доста работа за попълване на натрупаните дефицити“, каза Тошкова.

От днес всички ученици в Калояново също се върнаха присъствено в класните стаи без тестване, тъй като заболеваемостта там е паднала под 250 на 100 000. Това е втората община в областта, която възстанови изцяло нормалните учебни занятия, след като от 25 ноември в клас са и всички ученици от Кричим.

На ротационен принцип от днес се обучават учениците в Асеновград, Стамболийски и община „Марица“, тъй като заболеваемостта е в зоната между 250 и 500 на 100 000. Присъствено и онлайн ще се въртят паралелките от прогимназия и гимназия, а начален етап учи в клас при условие за двукратно тестване за коронавирус.

По този начин в момента е организиран учебният процес и в общините Карлово, Куклен, Перущица, Първомай, Съединение и Хисаря.

Очаква се към ротация да преминат училищата в Пловдив, Сопот и община „Родопи“. С цел утвърждаване на график от министъра на образованието и науката, Регионалното управление на образованието е изискало от директорите до утре да представят график за ротационно обучение за две седмици. Очакват се актуални данни от РЗИ за заболеваемостта, още повече, че във вторник традиционно тя е по-висока.