Всички ученици в Пловдив са били изведени от учебните сгради заради земетресението, което разлюля града и региона. Става дума за начален етап, които са на целодневно обучение, както и за учебните заведения на двусменен режим. Няма данни за възникнали проблеми.

“Бяхме в час. Веднага щом усетихме труса, децата легнаха под чиновете, след което им дадох знак да напуснат класната стая”, казва директорът на СУ “Св. Паисий Хилендарски” Ирена Душкова. В училището били близо 500 ученици, но всички излезли в двора без да създават хаос.

За кратко учениците са останали в дворовете на училищата, докато педагозите ги успокоят, на повечето места занятията са възстановени.

В детските градини пък малчуганите били вдигнати от креватчтетата по време на следобедния сън и изведени в двора. За да не стресират децата, педагозите ги въвлекли в игра кой най-бързо ще успее да стане и да ги последва към площадката навън.

Според данните на БАН земетресението, което бе усетено в Пловдив, е с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер. Европейският сеизмологичен център засега не променя силата на труса и тя остава 3,9 по Рихтер.

Земетресението бе регистрирано в 14,47 часа българско време.

В днешния ден ОУ „Тодор Каблешков“ взе участие в националната кампания „Посланието на есенния лист“. Инициативата се реализира с подкрепата на МВР – Пловдив, а целта е да се фокусира вниманието върху бдителността в есенно-зимните условия. Третокласници подаряваха на водачите на преминаващите автомобили есенни листа с послания за безопасно поведение на пътя и призоваха шофьорите да пазят децата и да бъдат толерантни.