Обучения за ученици, учители и родители в Дните на медийната грамотност. Киберскаутите на СУ „Черноризец Храбър“ заеха престижното трето място в страната

Резултатите показват, че 52% от българските ученици между 14 и 19 години са били изложени на омраза и насилие в мрежата. Проучването сред 1018 момчета и момичета на тази възраст показва, че между 12 и 16% одобряват онлайн съдържание, демонстриращо ненавист или агресивни нагласи. Данните са от национално представително изследване за излагането на младите хора на послания на омраза и насилие. Статистиката сочи също, че пасивното и безкритично „консумиране“ на такъв тип съдържание е свързано с по-високи равнища на одобрение сред младежите на призивите за насилие или крайни действия.

Коалицията за медийна грамотност в образованието организира серия от събития за повишаване на знанията и уменията на учениците, техните родители и учители в рамките на ежегодната кампания Дни на медийната грамотност.

Инициативите започват днес с обучение за учители и приключват с хакатон за ученически проекти на 28-29 март в иновативния хъб Резонатор. Тази година в кампанията се включва Министерството на културата като официален партньор, предоставяйки информация за събитията на всички училища по изкуства.

В рамките на Дните и с подкрепата на посолството на САЩ ще бъдат изработени образователни игри за най-малките и видео поредица за тийнейджърите, насочена към безопасно поведение в социалните мрежи.

Началото кампанията “Заедно за по-добър интернет” ще бъде официално обявено на 11 февруари, когато се отбелязва Денят за безопасен интернет. По традиция на тържествена церемония ще бъдат наградени трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет – „Киберскаут“. Сред тях са пловдивски ученици от СУ „Черноризец Храбър“. След това киберскаутите, заедно с Младежкия панел на Центъра за безопасен интернет и Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, заедно ще обсъдят и предложат препоръки към родителите за по-добра защита на техните деца във виртуалното пространство.

УНИЦЕФ и Бюрото на Европейския парламент в България също подкрепят Дните на медийна грамотност с обучения за ученици и учители, които ще се  научат да създават качествено медийно съдържание в социалните мрежи, с което да популяризират каузите си. Едновременно с това те ще добият и основни знания за възможностите и рисковете в социалните мрежи.

Бюрото на Европейския парламент в София ще събере ученици от училищата посланици на ЕС. Те ще бъдат подготвени от журналисти от АЕЖ-България да създават кампании, които са свързани с работата им като посланици на ЕС. След семинара за учениците ще бъде организирано и обучение и за учителите.

Асоциация “Родители” организира поредица от тематични родителски срещи на тема рискове и възможности за децата в интернет.

На 21 февруари предстои турнир, в който, чрез дигиталните образователни игри „Пукльовците“, отбори ще се състезават помежду си в разпознаването на опасностите за деца в интернет. Игрите са разработени в сътрудничество с Националния център за безопасен интернет и Асоциацията за развитие на София. Всички български училища и учители са поканени да се включат със свои събития или специални часове в кампанията. В тяхна подкрепа Коалиция за медийна грамотност е подготвила примерни програми и пакети с учебни помагала за различните класове. Всички учители, които организират час или друг вид събитие, ще бъдат поканени да разкажат за него и ще станат част от общността “Дигитални звезди в училище”.

“Уча в Пловдив” е член на Коалицията за медийна грамотност в образованието.

Пълна информация за примерните програми и пакетите може да

намерите на: http://gramoten.li/%d0%b4%d0%bd%d0%b8-2020-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0/