Всеки ученик от 1-и до 12-и клас да има свой собствен акаунт в сървъри на просветното ведомство, предлага МОН. Идеята е да се създаде нещо подобно на образователен Facebook. В момента част от децата имат профили в Microsoft, но не всички учители са избрали да работят с тази платформа. Целта е да бъдат интегрирани всички образователни платформи, които са предпочели преподавателите – Microsoft, Google и т.н.

„Тези профили ще позволят анализ на ученето и резултатите на учениците“, обясни образователният министър. Той посочи, че големите образователни платформи вече са внедрили изкуствения интелект и персонализирано образование, насочвайки определени задачи към дадено дете.

За да сработи електронното обучение, следващите години на учителите ще се плаща за създаването на безплатни образователни ресурси. Министърът заяви, че ще бъде заложено закупуването на компютри за всеки учител и кабинет, както и математически инструменти като интерактивна програма за геометрия GeoGebra. Това щяло да помогне за по-лесно визуализиране на човешкото тяло, строежа на атома.

Квалификациите на учителите също ще бъдат неприсъствени. Вълчев припомни, че от МОН вече са разработили система за оценяване на курсове. Така, подобно на Booking, педагозите ще могат да гласуват с оценка до 4 за качеството на обученията, през които са преминали, и да помогнат при избора на останалите учители. По проект „Образование за утрешния ден“ следващите две години над 25 000 учители ще бъдат включени в курсове за дигитални компетентности, работа с електронни ресурси, обучения за създаване на електронно учебно съдържание и ресурси за деца със специални образователни потребности.

1 КОМЕНТАР

  1. GeoGebra е безплатна- какво ще и купувате?

Коментарите са затворени.