intro_girl

 3D и гейм дизайнът  са сред хитовите специалности

Всеки втори кандидат да учи зад граница избира университет във Великобритания. Въпреки че Британската агенция за статистически изследвания на висшето образование (НЕSA) отчита 6% спад на студентите, за миналата година 50 на сто от българските младежи, подали документи за задграничен вуз, са предпочели Обединеното кралство, сочат данните на изложение „Световно образование“. Приблизително 11 000 зрелостници от последния випуск са напуснали страната, за да продължат образованието си в чужбина. Независимо, че на Острова то излиза най-скъпо, славата му на супер елитно е причината масово да бъде предпочитано. Eдна част избират Шотландия, където е безплатно, а друга – Уелс, заради таксата от 3500 паунда.

„Цената не определя избора“, обясняват от фирма „Интеграл“, която урежда докумнети за чужбина. Според последната им статистика 19 на сто от кандидатите учат в магистърски програми между 5740 и 7040 евро. Почти същият процент избират холандските магистратури, които са между 1800 и 2000 евро. Цели 16.5 са броили пари за най-скъпите магистратури над 8300 евро. Едва 7 на сто завършват университети, където се плащат между 300 и 600 евро.  Нараства броят и на кандидатите за топ университети от ранга на Oxford и Cambridge.

Най-предпочитани от бакалавърските специалности са тези в областта на компютърните науки, следвани от икономика, изкуство и дизайн. Правото продължава да е търсено, проблемът е, че учейки право на съответната държава, реализацията в България след това е трудна.  Сред последните хитове са 3D и гейм дизайнът, роботиката и автомобилното инженерство. Изключително популярно е и софтуерното инженерство.

От „Интеграл“ категорично заявяват, че за българските студенти няма да има рестрикции що се отнася до изпитите за TOEFL. Почти всички британски университети, с много малки изключения, са заявили, че ще признават резултатите.

Холандия е сред най-предпочитаните дестинации, защото може да се кандидатства за заем. Разликата с Англия е, че документите не се подават в България, а на място. Ако студентът работи и докаже това, получава помощ.  Не стихва интересът и към Дания, заради безплатното обучение. Германия и Австрия също са предпочитани, но предимно от ученици със сертификати по немски или с немски езикови дипломи.  Медицината и стоматологията са най-избираните специалности от кандидатите за там, но изискването е за диплома пълно 6.

Отмина времето, когато родители теглиха сериозни кредити, за да учат децата им в чужбина. Сега самите кандитети взимат заем и веднага си намират работа, за да се самоиздържат, сочат наблюденията на образователните агенти.