Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещение в 143-то ОУ „Георги Бенковски“ в столицата, където разговаря с учителския екип в първия ден, в който учениците от 1 до 4 клас отново са в училище.

„Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и реални от гледна точка на отчетените случаи. В тази връзка ще обсъдим, вероятно следващата седмица, ако има подобряване на ситуацията, частично връщане на учениците от 18 януари“, обясни министърът.

Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

„Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването. Има вариант ситуацията да се влоши – било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни, от една страна, но от друга страна са ефективни“, допълни образователният министър.

Той отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

Очаква се при учителите имунизацията срещу COVID-19 да стартира, след като приключи тази процедура при лекарите. Педагозите и потребителите за социални услуги са във втора фаза”, уточни здравният министърът Костадин Ангелов.

Около 20% от преподавателите искат да се ваксинират, сочат данните на МОН на този етап.