Кои ученици ще се върнат в класните стаи от 4. февруари обсъдиха на работна среща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министърът на образованието Красимир Вълчев. В разговорите за ваксинирането и мерките от началото на втория срок участваха също представители на синдикатите и работодателските организации в системата.

Първи в училище ще бъдат върнати учениците от 7., 8. и 12. клас, обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Те ще се обучават присъствено, ако заболеваемостта е под 120 на 100 000 души. Окончателно решение ще бъде взето през следващите седмици.

„Условно две седмици започват 7., 8. и 12. клас, след което две седмици ще бъдат на онлайн обучение, за да може останалите випуски да се върнат. Идеята е да не се струпват всички в училище, особено по-големите ученици“, обясни Михайлова.

Според последната заповед на министъра на здравеопазването учениците от 5. до 12. клас се обучават дистанционно до края на този месец. По-малките – от 1. до 4. клас, се обучават присъствено от 4. януари.

От днес присъствено в училищата е разрешено провеждането на учебни практики, изпити, олимпиади и състезания, които не могат да се организират дистанционно. Необходимо е строго спазване на противоепидемичните мерки и задължително носене на лични предпазни средства. За индивидуалните занимания и изпитвания е необходимо да има решение на Педагогическия съвет.

На днешната среща е обсъждано и ваксинирането на учителите. Имунизацията ще започне там, където е приключила първата фаза. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че в някои градове като Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза на ваксинацията, тъй като всички желаещи медици вече са имунизирани.