Петима от шестимата отличени.

Зрелостниците получиха и онлайн поздрав от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова

Петима от шестимата отличени.

Шестима пълни отличници получиха официално днес национална диплома от МОН. Всяка година почетното отличие се дава от министъра на образованието на зрелостници с успех 6.00 на матурите и от дипломата за средно образование, които са и с изявени способности в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта. Отличието има морална стойност и е признание за високите постижения.

Дипломите бяха връчени в Регионалното управление на образованието от експерт Рангел Райчев, който е временно изпълняващ длъжността началник. Зрелостниците се включиха в конферентна онлайн връзка с МОН и бяха поздравени от заместник-министър Таня Михайлова.

С почетното отличие бе удостоен първенецът на випуска на Националната търговска гимназия Николай Николов, който бе избран и за първия младежки омбудсман на Пловдив. Николай завърши с пълно отличие „Оперативно счетоводство” и вече е първокурсник по право в Пловдивския университет. Към опита му като обществен защитник се добавя и този на дългогодишен посланик на Европейския парламент и на Евроклуба към гимназията. След като се дипломира, Ники иска да се върне обратно в гимназията като преподавател.

Национална диплома получи и първенецът на Математическата гимназия Димитър Чакъров. Талантливият младеж, носител на национални и световни отличия, има два пъти по 100 точки на зрелостните изпити по български език и по математика. Последното му завоевание е от май тази година, когато се нареди сред победителите в националния конкурс „Млади таланти“, заедно със съученика си Йордан Цветков. Димитър е участник в интензивната шестседмична лятна школа в Масачузетския технологичен институт, където се представи блестящо и за първи път в историята на българското участие наш млад изследовател попадна сред най-добрите. Припомняме, че той се нареди сред отличниците на България, които бяха наградени в края на октомври 2019-та от министъра на образованието Красимир Вълчев. През същия месец абитуриентът бе отличен и със сертификат за дебютен пробив в областта на компютърните технологии от президента Румен Радев.

Още един възпитаник на Математическата гимназия се радва на национална диплома и това е Александър Манев.

Списъка на отличниците допълни Георги Желязков от ЕГ „Пловдив”.  Тази година той се класира за пет национални кръга на олимпиадите по английски, немски, български, философия и биология, нареди се на престижното второ място в света на Международната олимпиада по немски на Гьоте институт.

С почетното отличие бяха удостоени също Катрин Гъркова и Цветомира Петкова от ЕГ „Иван Вазов“. Цветомира е носител на почетния знак на елитното училище и независимо, че има немска езикова диплома, е решила да продължи образованието си в България. Тя е избрала “Информатика и софтуерни науки” на немски в Техническия университет. Катрин ще учи в Американския университет в Благоевград, а магистърската си степен смята да получи в Италия. Тя не успя да присъства на официалното връчване на дипломата, заради неотложен ангажимент.