Стотици ученици от Пловдив и областта танцуваха с „Обичайните заподозрени” в инициативата за насърчаване на детското четене

„Времето лети“ пя в един глас със Стефан Вълдобрев дворът на СУ „Христо Г. Данов“. Стотици ученици и родители разтърсиха „чорлави глави“ в ритъма на танца на култовото парче „По-полека“ на „Обичайните заподозрени“. Любимците от сцената не само пяха най-популярните си песни, но се върнаха назад във времето, за да припомнят на децата как на тяхната възраст са „Ян Бибиян“ и „Ние, врабчетата”.

Музикалната еуфория, която завладя днес следобед училището, бе в рамките на Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя…“, в която български писатели гостуват в детски градини и училища. Деца и родители влизаха на днешния концерт с билет от 25 лева, срещу който получаваха книга според възрастта – „Пътешествието на Уики”, „Как се казва тази книга”, „Кой светна Луната”, „Възходът на седемте”, „Разкажи ми за Левски” и др.

Дайте да ви стисна ръката, обърна се майка към организатора Константин-Кирил Иванов, известен повече като Разказвача на приказки. Той пък благодари на Стефан Вълдобрев и групата, че са прегърнали идеята, подкрепена от директора на СУ „Хр.Г.Данов” Гергана Аврамова.

„Лятото продължи толкова дълго. Да си представим сега, че училищният двор е море, а вие сте балетът”, обърна се Стефан Вълдобрев към множеството, след което бандата засвири „По-полека”. Вокалистът предизвика да попеят само татковците, после даде знак на майките, а накрая  само на 6. б.

„Холивуд, Холивуд!“, пое от сцената определяното като автобиографично парче Стефан Вълдобрев и агитките от различните училища ставаха все по-неудържими.

Той бе любопитен да узнае има ли сред учениците някой, който първо да е прочел книга, а после да е гледал филма по нея. И горещо препоръча на децата и тийнейджърите сами да фантазират.

„Когато четеш, ти държиш нещата в свои ръце. Иначе попадаш в нечий чужд свят“, обясни актьорът. После си спомни как препускал с индианците и каубоите по страниците на Карл Май. И даде думата на Веселин Веселинов-Еко, като най-интелигентен в групата, понеже е с очила, да разкаже какво е чел като дете. Оказа се, че приказките му били прекалено кратки, но обичал „Ян Бибиян“,  „Карлсон“ и „Пипи Дългото чорапче”. Сети се даже за полските пъдари Гудо и Агудо от „Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев.

Иван Лечев обаче смая всички, след като цитира фрагменти от романа на Елин Пелин „Ян Бибиян“ и от „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол.

Мирослав Иванов се сети за „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков. Вълдобрев пък разказа, че е играл в едноименната пиеса като студент в НАТФИЗ.  Стунджи обяви за любима книга  „Малкият принц“ от Екзюпери.

„Къде са ми детските книжки“ от култовия детски филм „Войната на таралежите“ прозвуча на финала в изпълнение на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, които благодариха на всички майки и татковци, които водят децата на събития, свързани с книгите.