Спокойна среда, индивидуални занимания, самостоятелност и творчество. Това видяха 20 учители от Враца по време на днешното си посещение в Монтесори детски градини и училище „Св. св. Кирил и Методий“. 8 учители от начален курс и 12 педагози от детски градини са в Пловдив за обмяна на опит и добри практики.

В детска градина „Мирослава“ те бяха посрещнати и от заместник-кмета Стефан Стоянов, който дискутира  с тях предимствата и предизвикателствата от въвеждането на този вид обучение в общинските детски заведения.

„Следваме стъпките на Пловдив. Това, което се случва тук, е наистина впечатляващо и искаме да го внедрим в детските градини във Враца“, заяви заместник-кметът по образование Петя Долапчиева при наблюдението си в ДГ „Мирослава“. 40 преподаватели до момента са преминали курс по Монтесори педагогика в планинския град, допълни тя. Те бяха впечатлени да видят как децата се учат да гладят с истинска ютия, че имат и готварски печки, на които предстои да приготвят следобедната си закуска за деня. На едни от тях директорът Радка Гъркова разказваше за планетите в Слънчевата система, други учиха за континентите, като оцветяваха или нареждаха пъзели, на трети им беше интересно да разберат повече за клетките в тялото и тяхното деление, а четвърти четяха книжки или смятаха.

„Курсовете по Монтесори, които организираме заедно с Нов български университет, са една добра основа, но същинската работа започва след това“, коментира Стефан Стоянов. Той подчерта, че Монтесори е начин на мислене, което дава добри практически умения, но най-трудното е да се изгради отношение към децата за осъзнаването им като личности с различна индивидуалност. Затова на децата е дадена максимална самостоятелност – те се учат сами да се обличат, събличат, хранят, сервират, отсервират.

„Даваме свободата на децата дали да спят следобед или не. Ако не спят, те трябва да спазват правилата – да пазят тишина и да се занимават с друга дейност“, обясни Стоянов. Точно от тези деца, които не спят следобед, той получи подарък по случай наближаващите коледни празници красиво изрисувана керемида с Дядо Коледа.