“Lab-Free Chemistry” е разработено като интерактивен и игрови курс за извършване на експерименти у дома

Водещата в света химическа компания BASF стартира Lab-Free Chemistry – безплатно онлайн уеб приложение, чрез което гимназисти и ученици от началните училища в България ще могат да учат химия, като извършват безопасни и забавни експерименти в домашни условия. Това ще бъде възможно чрез геймифицираното изживяване, съставено от всеобхватни и интерактивни научни модули.

Експериментите са безопасни, лесни за следване и изпълнение, с модерен и удобен за младите хора дизайн, като същевременно стимулират паметта на учениците. Интуитивният интерфейс на уебсайта има за цел да компенсира реалистичния чар на лабораторните упражнения. След успешно завършване на нивата, учениците имат възможност да получат сертификат „BASF Lab-Free Chemistry“. Образователната платформа е оптимизирана както за стационарни, така и за мобилни устройства и може да бъде достъпна чрез уебсайта www.labfreechemistry.com/bg. Състои се от четири нива с инструкции за извършване на безопасни и забавни експерименти, последвани от тест за проверка на знанията.

„Ние вярваме, че това е страхотна идея за популяризиране на обучението STEM, като го направим по-привлекателно за учениците. Може би най-важното е, че насърчаваме идеята, че образованието и знанията трябва да са достъпни за всички. Приложението не само дава възможност за извършване на експерименти без необходимост от лаборатория, а е и безплатно“, казва Андреас Лиер, управляващ директор на BASF за България.

Този проект е част от научната програма Chemgeneration, която обучава ученици от гимназиите и началните училища с интерактивни STEM презентации и експерименти, свързани с концепциите за устойчивост и кръгова икономика. Тя обхваща страните Австрия, България, Чехия, Хърватия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения, а съдържанието е достъпно на 11 езика, включително и на английски.