Големият актьор изкарал четвърти и пети клас в пловдивското НУ „Христо Ботев“, бащата на сегашния директор Иван Пенев му бил класен

В навечерието на Деня на будителите съпругата и дъщерята на актьора, чиято звезда изгрява във филма „Йо хо хо“,  се срещнаха с ученици

dscf9848

Наистина ли това е била класната стая на дядо, пита невярващо 8-годишният Кирчо, докато оглежда кабинета, пълен с модерни шарени раници, интерактивна дъска и цветни постери. Учителите обясняват, че преди десетилетия на мястото на парното е имало печка с дърва, а мултимедията е била замествана от черна дъска с тебешир.

Главен герой тук е внукът на големия български актьор Кирил Варийски, който носи името на дядо си. Момчето, заедно със своята майка Лора и с баба си – куклената актриса и режисьор Елза Лалева, се срещнаха днес с ученици от НУ „Христо Ботев“. Изборът не е случаен, защото именно в това школо звездата от култовия филм „Йо хо хо“ изкарал четвърти, пети и първия срок на шести клас. В навечерието на Деня на будителите директорът Иван Пенев, който е бил съученик на Варийски, решил да покани семейството му за среща с децата. Още повече, че на утрешния ден актьорът щеше да стане на 62 години, ако не бе напуснал преждевременно този свят, ненавършил 42.

 „Баща ми много искаше да организирам тази среща, защото беше класен на Киро. Но през март тази година и той си отиде, затова сега сбъдвам и неговата мечта. Помня, че Варийски седеше на последния чин и често, когато влизах при баща ми, се настанявах до него. Веднъж ненадейно се озовах в часа, а през това време татко ги мъмреше нещо за дисциплината, за това, че не трябвало да носят джамени в училище. А пък самият аз бях натъпкал целия си джоб. И баш в кулминационния момент, за мой ужас, стъклените топчета се разпиляха по земята“, връща се в годините назад Иван Пенев. И добавя, че Варийски още в пети клас пишел най-хубавите преразкази и съчинения.

dscf9832

„Той беше актьор с мисия. Освен това има невероятни стихотворения“, казва съпругата му Елза, която подари книгата със спомени за актьора „Уморих се“ на училището. Изданието, подготвяно от нея в продължение на 15 години, е озаглавено на едно от стихотворенията на актьора. В книгата са събрани спомени на Крикор Азарян, Леон Даниел и други именити режисьори, работили с Кирил Варийски.

Актьорът е живял на улица „Ибър“, но родната му къща днес вече е съборена. След като разпределят баща му на работа в София, Варийски продължава образованието си във Френската гимназия там.

Елза бе впечатлена от проектите, които децата бяха направили за срещата с помощта на родителите си, със снимки и важни дати от биографията на актьора. Тя им препоръча непременно да гледат филма „Йо хо хо“ и да не забравят да четат.

dscf9843

dscf9849