Балсам за устни и крем без консерванти демонстрираха учениците от гимназията по хранителни технологии, „П. Пенев” за първи път приема от 7.клас с немски

DSCF0878

Макет на влак във вакуум представиха ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника на Деня на професиите, който бе организиран от Регионалното управление по образованието и Кариерен център Пловдив. В Дома на културата днес и утре разполагат щандове професионални и гимназии по изкуствата, както и средни училища, където могат да се добиват професии. Училищата презентираха изучаваните при тях специалности на форума за кариерно ориентиране, насочен към ученици от прогимназията.

Влакът се намира в тръба, която се движи от вакуум. Това е екологичен транспорт, обясниха учениците от ТЕТ-а, които се похвалиха със свои проекти, отличени на национални състезания и конкурси, сред които бе и електронното зарче.

Нова специалност „Приложно програмиране“ ще се изучава за първи път тази година. Прием по нея обявяват две гимназии – по електроника и по механотехника. В бившия ТЕТ ще се изучават още компютърна и микропроцесорна техника, елобзавеждане, компютърни мрежи и автоматизация на непрекъснатите производства, обясни помощник-директорът по производствена практика Елена Динчийска.

DSCF0879

Дуално обучение по „Машини и системи с ЦПУ“ обявява от догодина също Професионалната гимназия по механотехника. След няколкогодишно прекъсване се възобновява приемът по промишлена електроника, обясни директорът Анета Чилингирова.

Нова специалност „Технология на хомеопатичните продукти“ ще има в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. Специалността е иновативна и дава шанс за реализация в предприятия от химическата, фармацевтичната, етеричномаслената индустрия, в технологични центрове и лаборатории, както и в търговията и дистрибуцията с хомеопатични и фитопродукти. Учебните програми вече са готови и предвиждат изграждане на умения за контрол и управление на технологичните процеси на хомеопатичните и фитопродукти.

На щанда си учениците представиха балсам за устни и крем без консерванти, произведен в учебните лаборатории. След като отворите опаковката, трябва да я сложите в хладилник, защото козметиката съдържа само чисти продукти, съветваха младите технолози.

За първи път прием след 7 клас обявява Професионалната гимназия по строителни технологии „Пеньо Пенев“. Специалностите са „Сухо строителство” и „Електрически инсталации” с немски език, тъй като производствената практика в 11. И 12.клас се провежда в Германия по програма „Еразъм плюс” и учениците получават немски сертификат. Училището осигурява и общежитие само срещу 20 лева месечно.

Официалното откриване  направиха  учениците от Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил. Младите моделиери  представиха тоалети, вдъхновени от българската история. Те сами бяха манекени на изработени в часовете по практика чанти, обувки и аксесоари. От догодина гимназията обявява прием и за фризьори, наред с традиционните си специалности.

Талантите на СУ “Кирил и Методий” също се изявиха на откриването с вокалните и танцовите си формации. Това е единственото училище в областта, което ще обучава по професия „Танцьор”. Специалността „Български танци” е 5-годишна с разширено изучаване на английски език. Приемът е след завършен 7.клас.

DSCF0875

Със свой щанд на форума участва и Помощно училище “Стефан Караджа”. Облечена в народна носия, Христина представи специалността “Озеленяване”, която тази година завършва. Училището представи също произведени в часовете по практика великденски курабии и маслени сладки, както и аранжирани ваза и кошница.

Изделията и макетите на иконостаси, дело на учениците от Професионалната гимназия по дървообработване.
Изделията и проектите на иконостаси, дело на учениците от Професионалната гимназия по дървообработване.