Кардинал Лъв коронясва Калоян.

Щом в учебниците вече няма да има православно християнство, а християнство изобщо, някой може да поиска от нашите свещеници да си избръснат брадите и да свалят расата, за да изглеждат по-европейски, каза пловдивският митрополит

В пълен ход е война срещу вярата, заяви днес на премиерата на книгата „Йога – път към мрака” дядо Николай

Кардинал Лъв коронясва Калоян.
Кардинал Лъв коронясва Калоян.

 

Пловдивският владика разгроми българския цар Калоян, заради унията с католическата църква. Макар това в историческата наука да се тълкува като умел дипломатически ход от страна на нашия владетел с цел териториално укрепване на България, митрополитът изрази твърдо несъгласие.

“На три пъти в българската история някой е решавал да прави уния. Винаги по политически и уж прагматични съображения. Казано по-просто – за изгода. И трите пъти се е свършвало с провал. Идва ми да кажа: “О, неразумний юроде!”. Дано да пощадят Св. Паисий Хилендарски, защото и неговото място в учебниците не изглежда много сигурно”, допълни Николай. Той изрази убедение, че някога църквата отново ще стане единна, но когато Бог поиска това.

От медиите Николай научил, че се готви фронтална атака в учебниците по история. В тях вече нямало да се казва, че преди 1150 години, при управлението на княз Борис I Покръстител, българите са приели православното християнство, а щяло да се говори за християнството по принцип.

“По време на княз Борис християнството е било единно, но вече не е. Ние, православните, не сме виновни за това. Великата схизма не е предизвикана от нас. Някой ще обясни ли на децата защо след 1054 година Изтокът и Западът са тръгнали по различни пътища? Защо ние изглеждаме различно от западните свещеници, а нашите църкви и икони не са като техните? Или това не е важно”, недоволства още дядо Николай. Той допълни, че щом вече нямало да има православно християнство, а само християнство изобщо, някой можел да поиска нашите свещениците да си свалят расата и да си избръснат брадите, за да изглеждали по-европейски.

“Пак някой ще каже, че пловдивският митрополит е луд и говори глупости. Които назовават истината у нас, ги считат за луди. Но вие виждате какво се случва. Луд е, който си мисли, че не се води война срещу вярата, а тя е в пълен ход и без конкретен изразител”, посочи владиката. Той отрече да е забранявал мюсюлмани да работят по ремонтите на църквите.

DSCF7763

“Нищо подобно! Забранил съм да се краде от ремонта на храмовете. Искаме тотален контрол, че няма да бъде злоупотребена една стотинка и цент. И затова получаваме тотална война”, каза той.

Коментарите на владиката бяха част от приветственото му слово по повод премиерата на книгата „Йога – път към мрака” на богослова и преподавател в Духовната семинария Дарин Алексиев. Изследването прави задълбочено сравнение между йога , проследява накратко историята й и подробно описва нейните нравствени принципи, сравнени с православните етични норми. Книгата дава отговори и на въпросите за карма и прераждане, за това приемливо ли е православни християни да се занимават с йога, както и каква е разликата между гуру и духовен старец.

„Ние сме тук да помогнем на хората да се опомнят и да се спасят. Да се въоръжат със знание, за да помогнат на себе си и другите. Исус ни е обещал блажен и вечен живот, но когато делата и постъпките са в негово име”, заключи дядо Николай.

1 КОМЕНТАР

  1. Николай – айде падай в трапа че ми се повдига от глупавата ти мутра!

Коментарите са затворени.