С „Отче наш” започна шаренето на великденски яйца в двора на митрополитския храм, в което се включиха деца с увреждания и изучаващи вероучение в училище

phoca_thumb_l_dsc_5183

„Бъдете добри и послушни, кротки и смирени и се обичайте един другиго. Бог на смирените дава благодат, а на горделивите се гневи. Помагайте си, подкрепяйте се за радост на вашите учители и родители. Нека Бог ви дари с благодат, мили деца. Бог да ви дари с духа на мъдростта и разума. Големи да пораснете, да укрепвате духовно, да пазите светата православна вяра. И не само да я пазите.”. С такива благопожелания митрополит Николай се обърна към децата, изпълнили двора на храм „Св. Марина” на Велики четвъртък. За десета поредна година владиката прие доброволци от БМЧК, деца, изучаващи религия в училище и момчета и момичета с увреждания и редки болести. Преди да започнат с шаренето на яйцата, владиката призова децата да се помолят за божията благословия.  И добави, че няма нищо по-силно от нея. В един глас те казаха молитвата „Отче наш” и, след благословията на митрополита, потопиха яйцата в червената боя.

phoca_thumb_l_dsc_5133

По традиция доброволците на БЧК помагаха на децата от сдружения „Паралелен свят” и „Различни, но равни” да шарят яйцата. Младежите червенокръстци посвещават благотворителната кампания по Цветница и Великден в подкрепа на деца в нужда в изпълнение на своята мисия за намаляване на социалната и здравна уязвимост на младежи и за превенция на рисковото поведение, обясни Мария Христова – председател на БМЧК.

С истински ентусиазъм в шаренето на яйца се включиха първолаци и второкласници на СУ „Константин Кирил Философ“. Водени от преподавателя си Десислава Кръстева, момчетата и момичетата, които изучават СИП религия в училище, се събраха в митрополитския двор, макар че са във ваканция. Те ще се включат и във великденския концерт на 22 април, когато ще представят в театрален вариант част от делата на Христос.

„Много по-различни са, по-спокойно общуват помежду си. Като всички деца и те са буйни, но сами осъзнават грешката си, когато сбъркат. Извиняват се един на друг, не забравят да кажат: „Благодаря” или „Съжалявам”. Родителите изцяло ни подкрепят, защото виждат резултата от дейността ни”, казва Десислава Кръстева. Тази година училището не могло да поеме всички желаещи да учат вероучение. В момента групите са 7, а молбите двойно повече.

phoca_thumb_l_dsc_5225
„В този ден, светия Велики четвъртък, децата са щастливи, защото участват в един духовен ритуал – боядисването на великденските яйца. Нека да ви разкажа каква е историята на този ритуал. Когато възкръснал Господ Исус Христос, Света Мария Магдалина отишла при император Тиберий и го поздравила със спасителния за всички човеци поздрав: „Христос Воскресе!” На този поздрав императорът се подиграл: „Да възкръсне Христос е възможно точно толкова, колкото яйцето в ръката ти да стане в тоя миг червено!” И ето, случило се чудо. Яйцето, което държала Мария Магдалина, станало червено. За да ни напомни, мили деца, за кръвта, която Господ Исус Христос проля на кръста, за да ни умие от първородния грах на нашите прародители Адам и Ева.

Яйцето на пръв поглед изглежда мъртво. Но от него се ражда живот, излюпва се пиленцето. За да се роди, трябва да се счупи черупката. Ето го символът на разчупването на гроба. Черупката символизира запечатания гроб, в който е било положено тялото на Исус Христос. Този печат се разчупил, когато той възкръснал от мъртвите. За да се роди животът. За да победи със смъртта си нашият Господ смъртта. И да дари живот на всички човеци в света.