До 22 март 2022 г. университетите могат да подават проекти за участие в инициативата „Европейски университети“. Всяко предложение трябва да включва най-малко три институции за висше образование от минимум три държави членки на Европейския съюз.

Предвидените средства по инициативата са в размер на 272 млн. евро – 46,4 млн. евро за създаване на нови консорциуми от висши училища и 225,6 млн. евро за подкрепа на вече създадените в ЕС 17 алианса.

За първи път през тази година се предоставя възможност за разширяване на вече сформираните алианси, за което е осигурено конкретно финансиране. От тази мярка могат да се възползват консорциумите с по-малко от девет партньори. Срокът за изпълнение на проектите е четири години.

Резултатите от оценяването на подадените предложения ще бъдат обявени на 27 юли 2022 г. Одобрените висши училища ще могат да подпишат договорите в периода септември-декември 2022 г.

През юни 2020 г. пет български университета станаха пълноправни партньори в консорциумите на инициативата. Това са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Техническият университет – София, Университетът за национално и световно стопанство, Нов български университет и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Другите институции в алиансите са от държави като Австрия, Германия, Гърция, Естония, Франция, Полша, Ирландия, Испания, Италия и др.

Като асоцииран партньор към един от водещите консорциуми беше включен и Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Целта на инициатива е да повиши конкурентоспособността на европейските университети и да осигури възможност на студентите за обучение в няколко държави. Тя насърчава сътрудничеството на младото поколение на различни езици, с което допринася за преодоляване на обществените предизвикателства и недостига на умения, пред които е изправена Европа.

За пълноправни членове на алиансите в „Европейски университети“ могат да кандидатстват институциите за висше образование в Европейския съюз, които имат валидна Еразъм харта. Асоциирани партньори могат да бъдат всички легитимни институции от 49-те държави в Европейското пространство за висше образование. Всеки университет може да бъде пълноправен партньор само в един алианс. За асоциираното членство няма ограничения.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.