На днешната си среща с кмета Здравко Димитров ректорите изразиха готовност да подкрепят общината с подготовката на бъдещата стратегия за развитие на града

Висшите училища на Пловдив се обединяват в университетски алианс. Предложението е на ректорите на вузовете в града под тепетата и бе обсъдено днес на среща с кмета Здравко Димитров.

На нея присъстваха ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Пламен Моллов, ректорът на Медицинския университет – проф. д-р Мариана Мурджева, ректорът на Аграрния университет – проф. д-р Христина Янчева и помощник-ректорът Величко Родопски, проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак – ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, заместник-ректорът на Пловдивския университет  доц. д-р Надя Чернева, проф. д-р Въльо Николов – директор на филиала на Техническия университет, президентът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите проф. д-р инж. Димитър Димитров и проф. д.п.н. Георги Манолов – ректор на Висшето училище по сигурност и икономика.

„Тази среща трябваше да се състои още преди епидемията. Исках да чуя приоритети на вашите учебни заведения, какви проекти подготвяте за бъдещия програмен период по програми на  ЕС и как общината може да ви съдейства“, даде начало на срещата кметът Здравко Димитров.

Той пое ангажимент общината да стане ефективен посредник в осъществяване на връзката между бизнеса, университетите и средното образование. По думите му Пловдив е университетски град с традиции и има всички предпоставки да се развива и да се превърне в европейски образователен център. За целта обаче е необходимо университети да си взаимодействат, без да бъдат конкуренти, подчерта градоначалникът.

Ректорите изразиха готовност да подкрепят общината с подготовката на бъдеща стратегия за управление и развитие на града и безвъзмездно да дават експертно мнение относно предложенията, които влизат за обсъждане в Общинския съвет. Те бяха категорични, че научният потенциал в България не се използва рационално.

Ръководителите на висшите училища се обединиха около идеята Пловдив да бъде промотиран като образователен център с добро качество на живот, възможност за култура, спорт и развлечение, за да привлича студенти.