10 000 лева за ток и парно за 17 работни дни през декември, школата на газ плащат наполовина

 

13-08-07-86197

 

Луди сметки за топло топят училищните бюджети, показа проучване на „Уча в Пловдив”. Въпреки че работните дни през декември са 17, сумите стигат до 10 000 лева.

Все още има училища, които са принудени да ползват нафта – “Д. Хаджидеков”, “Драган Манчов” и ОМГ,  “З. Стоянов”, което е изключително скъпо. Не по-евтино излиза отоплението на класните стаи, които са с централно парно. Това са всички училища в “Тракия”, район “Северен” (без “П. Волов”), повечето в район “Централен” и отчасти в “Източен”. Сметките на СОУ “Хр. Г. Данов” и СОУ „Н. Вапцаров”  в “Кършияка” са по 9000 лева. Към тази сума се прибавят още 1000 за ток.

„Не смея да недоволствам, защото преди няколко години ме сюрпризираха с 15 000 лева и едва не припаднах от ужас. Правим икономии. Парното се включва сутрин в 6 часа, в петък се изключва, а през уикенда е на минимално подаване, за да не замръзне”, обясни директорът на СОУ „Н. Вапцаров” Елена Александрова.

Четири училища са изцяло на ток, тъй като нямат изградени отоплителни системи – Арменското, ОУ “Гео Милев”, НУ “П.Р.Славейков” и ОУ “Елин Пелин”. Средната сметка, която плащат за еленергия, е между 2 и 3000 лева. С 40 на сто по-евтино от нафтата излиза отоплението на газ.

„Откакто ни санираха и изградиха локално парно на газ, месечните суми за отопление паднаха наполовина. Заедно със сумата от 1200 лева за ток, отоплението ми излезе общо 4000 лева за декември, а миналата година стигна 7000. На обяд спираме парното и пускаме климатици за занималнята и спалното помещение на подготвителната група, за четирите занимални на 1- 4 клас и за сборната група на децата от спортния профил 5-7 клас”, обясни директорът на  СОУ „К. Величков” Ели Атанасова.

Училището бе санирано по екодоверителния фонд, заедно с „Константин Кирил Философ” и „Братя Миладинови”. Отоплението на двата корпуса на „К.К. философ” миналата година гълтало 13 000 лева месечно през зимата – 10 000 за нафта и 3000 за еленергия.