dav

„Той се превърна от малкия Моцарт в големия Рахманинов, уникално явление в 75-годишната история на училището”, отбеляза директорът Нели Попова и връчи на талантливия абитуриент голямата награда на името на Добрин Петков

Талантливият пловдивския пианист Николай Маринов е първенецът на випуска на Националното училище за музикално и танцово изкуство и спечели голямата награда на името на патрона Добрин Петков за изключителни творчески постижения.

„Той се превърна от малкия Моцарт в големия Рахманинов. Уникално явление в 75-годишната история на училището”, обяви, не без гордост, директорът Нели Попова преди да връчи отличието. Тя припомни, че Ники, който е участвал като солист и камерен изпълнител в редица представителни концерти, майсторски класове и международни гастроли, е от първия випуск първокласници на НУМТИ. Зрелостникът виртуоз, носител на призове от международни конкурси, сред които „Grand Prize Virtuoso” – Лондон, „Николай Рубинщайн“ – Париж, „Моцарт“ в Рим, „Simone Delbert- Fevrier” в Ница, двукратен лауреат на „American Protege” – Ню Йорк, завършва с успех 5.81. 12-класникът е трикратен носител на Наградата на Министерство на културата, присъждана за високи творчески постижения и вече е приет за студент в Кралската музикална академия в Лондон.

„Успяхме да докажем, че сме способни да се справим с всичко, дори с онлайн обучение. Бъдете все така упорити! Знанието ни прави по-мъдри и по-красиви!”, обърна се към съучениците си Ники, който се е изявявал на сцената на Карнеги хол, Роял Албърт Хол, Opéra de Bastille.

На тържествена церемония в двора на училището бе дипломиран випуск 2020. Всеки от абитуриентите получи почетен медал от директора за „първи випуск, завършил успешно в условията на дистанционна форма на обучение”.