Училищата подготвят едноминутни клипове, с които ще се включат в празничното честване, почетните знаци и значки – наесен

Виртуално честване ще замени тази година традиционното шествие по повод 24 май. Противоепидемичните мерки и решението за дистанционно приключване на учебната година наложиха и тържеството да се проведе в електронна среда. Както и предишни години откриването ще бъде пред паметника на Кирил и Методий до Хуманитарната гимназия, която носи името на светите братя и която постави началото на честванията на 11 май. Извънредните обстоятелства наложиха церемонията по връчването на почетни значки и знаци на изявени просветни дейци, на учебни и детски заведения да бъде отложена. Награждаването ще се състои в навечерието на Деня на будителите.

Митрополит Николай ще отслужи света литургия в храма „Св. св. Кирил и Методий“, която ще се излъчва по Православната телевизия, откъдето ще бъде взет сигнал и кадри за живото предаване. Общоградското тържество за 24 май ще се излъчва в реално време на сайтовете на Регионалното управление на образованието и Община Пловдив, както и в YouTube.

Училищата подготвят едноминутни клипове, с които ще се включат в празничното онлайн шествие. Те ще отправят своето послание по повод Деня на славянската писменост и така ще бъде оформена „манифестацията”.

Отговорността да координира и осъществи технически онлайн празника е поверена на екипа на СУ „Христо Г. Данов“. Едно от най-старите пловдивски училища на 5 май отбеляза своята 170-годишнина във виртуалното пространство. Предвидени са и приветствия на официалните гости в реално време, но вместо на централните градски улици, те ще са пред компютрите.