Преподавателите използват визуалната социална мрежа Pinterest, за да обучават от разстояние

Портрети и автопортрети събраха във виртуална изложба ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Творбите са задания от учебните часове по специалния предмет „Живопис“ и са нарисувани в разнообразни стилове и чрез различни живописни похвати и техники – акварелни, акрилни и маслени бои, пастели или смесена техники. Някои от учениците се представят с автопортрети, други са претворили образите на свои приятели и близки в условията на обучение от разстояние и под напътствията на преподавателите Полина Тодорова, Ваня Годжелова и Кети Георгиева.

Никак не е лесно да преподаваш онлайн, особено що се отнася до изкуство, защото липсва прекият контакт, а той е изключително важен. Но повечето ученици са амбициозни, обичат да рисуват и се справят успешно с поставените задачи, коментират преподавателите. Те използват визуалната социална мрежа Pinterest, която предоставя допълнителни инструменти за споделяне на изображения и видео. Всички снимки са организирани по много проста схема на виртуални дъски. В световен мащаб Pinterest се налага като една от водещите социални мрежи, които генерират огромен трафик (на трето място след Facebook и Twitter). Учителите по живопис обясняват, че това им дава възможност да работят по-прецизно от разстояние, да правят корекции върху работите на учениците и да ги насърчават. Всеки учител в платформата Pinterest има специални папки с произведения на български и световни автори за различните жанрове и стилове изобразително изкуство, които изпраща на учениците за нагледен материал.

Това е поредната онлайн изложба, организирана през последната една година, когато системата премина към електронно обучение, която може да бъде видяна в сайта на училището.