30 индивидуални изпълнители и 20 ученици, композирали мелодии, ще вземат участие в „Детска фиеста“, организирана от СУ „Хр.Г.Данов“

Деца таланти от Пловдив и областта ще имитират популярни певци в рамките на фестивал, който ще се проведе на 1 юни, но не на сцената, а във виртуалното пространство. Организатор на „Детска фиеста“ е СУ „Хр. Г. Данов“, което тази година инициира поредица от събития по повод своята 170-годишнина. За разлика от телевизионното риалити „Като две капки вода“, публиката на училищния форум няма да знае предварително името на музиканта или певеца, който младите дарования ще копират. Неслучайно категорията, в която са заявили участие 30 изпълнители, се нарича „Познай коя музикална звезда съм аз“. Участниците имат право да се преобразят, като се опитат едно към едно да повторят облекло, сценично поведение и музикална интерпретация на звездата, която са избрали.

Композиране на мелодия по текст е другата категория, в която ще вземат участие 20 ученици от различни пловдивски училища. Те сами ще изпълнят авторските си песни.

„Извънредното положение и последвалото дистанционно обучение наложи промяна в регламента. Идеята беше да дадем възможност за изява на вокалните групи от всички детски градини и училища, но това на този етап няма как да се реализира, затова всяко от децата е направило запис на свое изпълнение у дома, което ни е изпратило. Ние ще направим своеобразен музикален пъзел, който ще бъде излъчен на 1 юни в 11 часа. Участниците ще получат линк, за да  моган да гледат всички изпълнения”, обясни директорът на СУ „Хр.Г.Данов” Гергана Аврамова.

Участниците са разделени в три възрастови групи – до 6 години, между 7 и 11 и от 12 до 18 години, въпреки че фестивалът няма състезателен характер. Всички ще получат диплом за участие и електронен сборник с изпълненията.

В програмата на събитието,  което се провежда под патронажа на Регионалното управление на образованието, е заложена среща разговор с учителите по музика и композитори. Тя обаче ще се проведе на по-късен етап, когато бъдат разхлабени противоепидемичните мерки. Целта е създаване на контакти между вокалните групи от Пловдив и региона, разширяване на възможностите им за изява, както и обмен на добри практики за формиране на специфични музикални компетентности.