OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Драматичният театър ще създаде виртуален музей на историята на театралното изкуство в Пловдив. Вече година и половина екипът се е посветил на каузата и събира пиеси, плакати, афиши, снимки, а пред камера всички големи артисти, свързали съдбата си с Пловдивския театър, разказват спомени.

„Намерихме уникални ръкописи.  Искаме да съберем всички нишки, изплели славната му история”, каза директорът Кръстю Кръстев. Амбицията е основата на виртуалния музей да е поставена до догодина, когато театърът празнува 140-годишнина.

Преди броени дни трупата се завърна от изключително успешен гастрол в столицата, който коства гигантски усилия. Спектакълът „Одисей“ гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, а отзивите бяха, че екипът на спектакъла се е докоснал до съвършенство, което е достойно до бъде показано на световните сцени, защото е „космическа визия за модерния Одисей”.

„Това ни дава смелост да мислим за пътуваме и в други български градове, даже на фестивали в чужбина, въпреки че би струвало огромни средства. С помощта на „Пловдив 2019“ и Министерството на културата работим за евентуален гастрол в Италия”, каза на пресконференция днес  Кръстев.

Според драматурга Александър Секулов спектакъл като „Одисей” не може да бъде направен с обичайния бюджет на един театър и без наличието на база. Драматургът подчерта, че този спектакъл е доказателството, че не е възможно да се очакват резултати като този с „Одисей“, ако не се създадат условия да се извърви един дълъг процес. Припомняме, че проектът бе реализиран като част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата, а докато траят репетициите, театърът бе затворен за два месеца.

„Големият въпрос сега е оттук нататък какво ще направи градът ни, Министерството на културата, театърът с този продукт, който е достоен да бъде показан навсякъде по света. Дискусията какво остава след ЕСК е ясна – „Одисей” „Мария от Буенос Айрес” на Опера Пловдив и японския спектакъл на Кукления театър”, коментира Секулов.

Филмът за спектакъла „Одисей“, дело на екипа на БНТ Пловдив, ще бъде показан на 8 февруари от 17 часа.