Работилници по ориентиране и рисуване, състезание за сглобяване на кубчето на Рубик, зумба и изпълнения на пиано, цигулка и ксилофон на Деня на таланта в СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Кое е най-старото име на Пловдив и как се е наричал градът по римско време – на тези и други въпроси, свързани с историята, отговаряха ученици на днешния Ден на таланта в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. За да бъде състезанието по-атрактивно, преподавателят Елена Бургова бе направила виртуално колело, което децата завъртаха. Участниците трябваше да покажат знания за родния си град като дадат правилен отговор на избрания въпрос. За целта можеха да ползват жокер от публиката.

„Като един от най-старите градове в света, Пловдив започва съществуването си преди повече от 6000 години. Счита се, че най-ранното име е Кендрисия или Кендрос“, поясни Бургова, след като шестокласниците се затрудниха, изброявайки всички древни имена на града, които знаят. Тя ръководи клуб „Живея с Пловдив“ и заедно с децата посещават музеи и исторически забележителности, които опознават и обсъждат.

В езиковата работилница пък кандидат-гимназистите откриваха имената на литературни герои по описанието, свързваха цитати от произведения с техния автор. Много от въпросите, подготвени от преподавателя Василена Желева, са от изпитния материал за предстоящото НВО, така че седмокласниците имаха възможност да преговорят творби и езикови правила. В ръководения от нея клуб учениците изграждат умения за създаване на текст, съчиняват стихове, приказки и разкази, овладявайки принципите на творческото писане.

Многобройни участници събра работилницата по ориентиране, ръководена от преподавателя Никола Игнатов. Той бе подготвил карта, с помощта на която учениците трябваше да открият 5 точки на територията на училището и да запомнят какво има на тях.

В работилницата по рисуване пък учениците трябваше да работят по групи и да създават съвместна рисунка. Темата, която изтеглиха, бе портрет.

„През изминалата учебна година, въпреки че беше изключително тежка, всички 34 училищни клуба продължиха да работят. Всеки от тях искаше да се представи на днешния Ден на таланта, така че са опитахме да дадем възможност на децата да се изявят и представят сътвореното“, каза директорът Ирена Душкова. В изложбите можеха да се видят материалите, изработени от клубовете „Човекът и природата“ и „Млади еколози“.

Второкласничката Дарина Щерева.

На откритата сцена в двора пък се изявиха децата от начален етап. Зумба, модерен балет, народни песни и танци, музикални изпълнения на пиано, цигулка и ксилофон вдигнаха градуса на настроението. Бурни овации предизвика емоционалното изпълнение на Дарина Щерева от 2 в клас. Малката чаровница бе избрала да поздрави съучениците си с „Две хубави очи“. На въпрос знае ли кой е авторът на стихотворението, тя отговори: „Яворов, разбира се“ и добави, че никак не й било трудно да го запомни.

Ученици от паралелките, които в момента се обучават присъствено, се включиха в състезания за бързо сглобяване на кубчето на Рубик, за най-бързо подреждане на чаши, в организирания от училищните мажоретки флашмоб.