Годишнината ще бъде отбелязана с концерт на Античния театър на 2 май, когато почетни плакети ще получат бившите директори на елитното училище

Бивши ученици и учители си дават среща в двора на Математическата гимназия на 1 май по повод половинвековния юбилей на емблематичното училище. В празничния ден випуските ще се съберат, за да върнат лентата назад, да разровят архивите и да си спомнят за пламенните младежки моменти. Предвижда се присъстващите да си направи обща снимка преди да се отправят към хотел „Санкт Петербург, където в 19.30 часа започва балът.

Тържественото честване на годишнината е на 2 май от 18 часа на Античния театър, което бе отложено миналата година заради пандемията. Официалната част включва и връчване на почетни плакети на бивши директори.

В продължение на 30 години начело на МГ „Акад. Кирил Попов“ е доц. Кирчо Атанасов. Внедрена е нова учебна програма „Програмиране на АСМ, превърнала се по-късно в база на съвременното обучение по информатика. През 1981 година съвместно с БАН се осъществява първата за страната видеотерминална връзка между София и Пловдив за нуждите на учебния процес. Две години по-късно е открит и най-големият Информационно-изчислителен център с първия компютърен клас в страната, оборудван с персонални компютри. През 1993 година за първи път в страната се внедрява учебният профил „Компютърна графика и дизайн“.

През 2005 година директор става доц. д-р Ивайло Старибратов – дългогодишен преподавател в гимназията. По негова инициатива са реализирани проекти за стажове на ученици в Англия, квалификация на преподаватели в Италия, създадена е ученическа компания по „Коменски“ с училища от Германия, Норвегия, Чехия, Полша, Естония, Хърватия, Словакия.

През периода 2016/2018 година директори на училището са преподавателят по математика Татяна Мерджанова и Алина Сомова – дългогодишен зам.-директор.

От декември 2018 начело на гимназията е Веселина Карапеева. Училището получи Еразъм акредитация за 2021-2027 година и откри STEM център.

За радост на публиката на древната сцена ще се качат певецът и актьор Стефан Вълдобрев, както и ансамбъл „Тракия“.

Днешните таланти на гимназията ще блеснат на празничното събитие на 3 май от 17.30 часа в Драматичния театър. Тогава ще бъдат връчени и отличия на изявени ученици.

По повод годишнината излиза юбилейно издание на училищния вестник „Пространство“, който ще има и електронен вариант.